Nesodden Seilforening: en pioner innen seilsport og samhold

Jolletrening, med Steilene og Nesodden i bakgrunnen. © Foto: Lars Engebretsen / Nesodden Seilforening

For oss som bor på Nesodden er de små seiljollene som dukker opp på sjøen et like kjent og kjært vårtegn som hvitveis og hegg. De hvite trekantklyngene er underholdende å se på, og et egnet fotomotiv som kan deles med venner og slekt som ikke bor nær sjøen. Opptur tok kontakt med Nesodden Seilforening og fikk tilsendt spennende fakta og flotte fotografier.

Nesodden Seilforening ble stiftet klokken 13:00 den 17. januar 1960, i Kristian Iversens hjem på Oksval. Den 21. mars samme år fikk foreningen sitt første styre med Trygve Bernhardsen som formann, Rolf Tore Jensen som viseformann og Tom Gebhardt som kasserer. Nå, 64 år senere, er Nesodden Seilforening en sentral aktør innen seilsporten i regionen og en betydelig del av lokalsamfunnet på Nesodden.

Hjertet av foreningen

Klubbhuset på Steilene, en av Oslofjordens vakrest beliggende klubbhus, har en spesiell plass i mange nesoddingers hjerter. Etter en brann i 2001 ble huset, som opprinnelig var bygget opp gjennom utallige dugnadstimer, gjenreist med ny iver og innsats. Nå fungerer det som et samlingspunkt for seilforeningen, åpent fra mai til oktober. Kiosken er ofte åpen, og her kan besøkende nyte den berømte «Steilene-vaffelen» sammen med en kopp kaffe eller en is.

Seilforeningen har en travel gjestehavn hvor de mottar store og små båter gjennom hele sommeren. Havna står nå overfor en stor oppgradering der store deler av anlegget skal byttes ut. Det planlegges også en ny brygge på land, Alværn Småbåthavn, som foreningen eier sammen med Nesodden kommune og Oslofjordens Friluftsråd. Alværn småbåthavn er et viktig knutepunkt for å kunne frakte store og små over til Steilene.

Fremtidens seilere

Seilforeningen har en aktiv jollegruppe med rundt 35 seilere som trener i all slags vær og konkurrerer i regattaer over hele landet. Foreldre og frivillige, kjent som «jolleforeldre», er alltid på farten og bidrar til det sterke fellesskapet i gruppen. Inkludering og samhold er viktige verdier for foreningen og det arbeides kontinuerlig for å unngå klikker innen gruppen.

Noen av seilerne fra Nesodden har gjort seg særlig bemerket. Marie Kristiansen og Daniel Kasparaiti har oppnådd pallplasser i optimist og laser. Emil Forslund, sammen med Julia Jacobsen, har nylig kjempet om en plass i OL 2024. De kvalifiserte seg ikke denne gangen, men ser frem mot OL i 2028 med stor optimisme.

Nesodden i søkelyset

Nesodden Seilforening er også aktive i eliteserien og ungdomsligaen. Foreningen har ett lag i eliteserien og to rekrutteringslag i ungdomsligaen. De har stor tro på at erfaring og dedikasjon vil bære frukter fremover.

Sommerglede med Waka Waka Steilene

Hver sommer arrangeres sommerleir for barn på Steilene, kjent som «Waka Waka». Her lærer deltakerne å seile, og de lærer sikkerhet på sjøen – samtidig med at de nyter fem dager fylt med aktiviteter som bading og turseiling. Uke 26, 27, 32 og 33 er satt av til disse populære leirene.

Seilsport for voksne

For de voksne seilerne tilbyr foreningen et levende miljø med storbåtaktiviteter. Hver onsdag holder båter som «SoMa», «Hjørdis» og «Vindfang» liv i onsdagsregattaene rundt Steilene.

Høstcupen, som arrangeres i september, tiltrekker båter fra hele landet og utmerker seg som en av de mest koselige regattaene i seilmiljøet. Arrangementet avsluttes med en stor seilerfest, fylt med jubel og feststemning.

Tradisjonsrike turer

Foreningen arrangerer også turseilaser der det sosiale står i fokus, som «Steilene 3-dagers». Denne regattaen over tre dager er en flott anledning for familier og barn å delta i en morsom og avslappet seilopplevelse.

Sesongen avsluttes med en regatta som arrangeres første helg med fullmåne i oktober. Da samles de store båtene til årets siste seilas som går over hele helgen – og der inntak av god sjømat er viktigere enn medalje.

Samhold og dugnad

Nesodden Seilforening er mer enn bare en seilforening. Det er en forening bygget på dugnad og fellesskap. Med et bredt spekter av aktiviteter for både barn, unge og voksne, skaper de seilglede og mestring for hele Nesodden. Som beboere på en halvøy omkranset av vann, er seiling en naturlig og integrert del av livet på Nesodden. Enten du er en erfaren seiler eller nybegynner, ønskes du velkommen til å bli en del av Nesodden Seilforenings engasjerte fellesskap og dele deres lidenskap for havet og seiling!

Stine Tollefsen og Anne Kathrine Guttormsen