Det gode hagelivet

Etter en fin hagetur i London er jeg hjemme i egen hage. Jeg nyter å gå ute i regnvått gress, se alt som blomstrer og høre fuglene synge. Noen ganger er det regn som er fint vær. Det vet både hagefolk og bønder.

Portrett av Siri Lindseth
Siri Lindseth

Hage og natur er svært viktig for oss mennesker selv om man noen ganger kan tro at vi har glemt at vi er en del av naturen på linje med vekster, dyr og insekter.

Jeg er glad for å leve i en kommune der det er så rik tilgang på variert natur. Nesodden er i tillegg best i landet både i 2022 og 2023 når det gjelder å ta vare på natur. Vi bor i en landlig kommune der de aller fleste har tilgang på hage eller en uteplass å dyrke på.

Turen til London var gledelig. I alle hager og parker var det tydelig at fokuset har skiftet fra perfekte engelske plener til at man er opptatt av å ta vare på mangfoldet. Gress og naturlige planter var blandet med hagevekster og kvisthauger var plassert ut til hjelp for insektene.

Fokuset på å dyrke i hagen i pakt med naturen gjør at hagelivet og hagearbeidet blir mer ukomplisert. Brennesle, løvetann og annet ugress blir et naturlig innslag i hagen og mangfoldet av insekter og dyreliv øker. Da jeg startet med hage for mange år siden skulle planen være grønn og uten innslag av løvetann og annet ugress. I dag er vi mange som gleder oss over de lysende gule solene. Selv kaller jeg plenen hos meg for ugressplen og klipper rundt prestekrager, rødkløver og forglemmegei.

Hage og natur, en viktig helsefaktor

Det er forsket en del på hva natur og hageliv gjør med oss mennesker. Å holde på med hage- og naturrelaterte aktiviteter reduserer stress, gir mosjon og trening. Uteliv gir påfyll av vitamin D, og det er forskning som viser at å grave i jord kan motvirke depresjon og bedre immunforsvaret. Hage og natur gir rike varierte sanseopplevelser. Vi gleder oss over endringene i årstidene, vi ser planter vokse og utvikle seg, hører bier og humler summe i epletrærne og vekkes av fuglesang om morgenen.

Hagen skal være en plass å kose seg og gjøre ting på sin måte, ikke en maraton mot det «perfekte». Det finnes heldigvis mangfoldige hagestiler og alle kan finne sin egen måte å gjøre hage på. Samtidig får man utløp for kreativitet, vi skaper noe, vi sår og gleder oss over blomstring. Vi setter sammen planter i fargerike bed og gleder oss over frodigheten.

Stadig flere dyrker grønnsaker i hagen, og lite slår følelsen av å plukke inn egen salat, tomater, urter eller andre matvekster. Om man ikke har hage er det enkelt å dyrke i krukker på balkong og nyte synet av plantene, smak og duft.

Som leder av Nesodden hagelag har jeg og det øvrige styret mulighet til å bidra til grønn kunnskap og inspirasjon. Vi arrangerer inspirerende møter, turer, hagevandringer og kurs. Våre aktiviteter er åpne for alle og er en arena for å komme sammen i felles interesser og finne nye venner. På den måten ønsker vi å bidra til å skape det gode (hage)livet sammen!

Siri Lindseth
leder av Nesodden hagelag