Drømmer blir til virkelighet på Øvre Glenne gård

08 20230809 104730

Øvre Glenne gård ligger idyllisk til i Nordre Frogn. Gården har en lang historie som strekker seg helt tilbake til 1349. Det her vært ulike eiere opp igjennom og i 2017 kjøpte ekteparet Koteng gården av Hans Petter Glenne. Hans Petter, som var en aktiv skiløper, hadde eid gården siden 1972. Mye historie sitter i veggene, og Sonja og Torgeir Koteng er opptatt av å ta vare på det gamle, selve sjelen ved stedet, samtidig som de fornyer og gjør gården til en attraktiv, bærekraftig besøksgård for både små og store.

Sonja Koteng

Sonja hadde en sterk tilknytning til området allerede før hun og mannen kjøpte Øvre Glenne gård. Hun er nemlig oppvokst på nabogården, Garderenga gård. Hans Petter Glenne var en god venn av familien hennes.

– Hans Petter har jo vært tett på familien vår, og vært med under både julaftenfeiringer og bursdager. Han har vært som et familiemedlem. Da vi var små var vi her på gården hans for å sette og ta opp poteter, forteller Sonja med et smil.

Variert hverdag

Ekteparet Koteng har mange jern i ilden, og gården har blitt et knutepunkt for mye av det de holder på med. Det er nå 25 år siden de startet firmaet Hagespesialisten.

– Hagespesialisten er hovedjobben vår. Det er det som har vært inntektskilden.

Torgeir er anleggsgartner og Sonja er utdannet blomsterdekoratør. Hun har en variert arbeidshverdag. Hun har ansvar for blant annet møter, arkivering, hønene, kakebaking, planting og vanning.

– Jeg er som poteten, kan brukes til litt av hvert! Det er gøy, det blir ikke så ensidig.

Vakkert uteområde

Mye har skjedd siden Sonja og Torgeir tok over gården. Litt etter litt begynner drømmene å ta form. Utenfor bryggerhuset er det tydelig at det er noen med sans for estetikk og kunnskap om hage som har laget utearealet. Sonja forteller at det er fire stykker som har tatt fagprøven som anleggsgartnere på hvert sitt område utenfor, deriblant to av hennes sønner. Rundt inngangspartiet er det vakre blomster, statuer, flotte bed og stilige steinheller. Rett rundt hjørnet ligger den nye uteplassen med flere langbord under tak og bardisk i den ene enden. Lysekronene i taket er laget av kjerrehjul fra gården. Her går ingen ting til spille.

Uteplassen er klar for nye arrangementer

Høner og griser

Spisestedet Bryggerhuset Smak og Behag ligger på gården og drives av Janne, Sonjas kusine. De har fokus på kortreist mat, og da er dyrene på gården midt i blinken. Grisene kommer til gården om våren og slaktes om høsten. Kjøttet selges, og en del av det brukes i Bryggerhuset.

– Da får man veldig kortreist mat. Grisene har det veldig bra, de har fire mål å godte seg på og er bare ute og koser seg, forteller Sonja, og fortsetter: – Alle spør, får dere ikke et nært forhold til grisene? Men når du er innstilt på at de bare er her for en kort tid, og de skal ha det bra den tiden de er her, går det greit. Så har vi kanskje ikke gitt dem så mange navn heller da, sier Sonja med et smil.

Hønene bidrar med egg til restauranten og befolkningen i Frogn og Nesodden. Det er selvbetjent utsalg av egg på gården.

– Nå har vi rundt 70 høner og tre haner. Vi henta ti nye høner på mandag og to haner.

Eggene er forskjellige både i størrelse og i farge.

– To av de nye hønene legger mørke egg, forteller Sonja.

Lokale partnere

Sonja og Torgeir er flinke til å knytte til seg lokale samarbeidspartnere.

– Hvis Schrader har for mange squash, så kan vi få det til grisene, og alt det som skal kastes som er gammelt på Joker får vi også til grisene og hønene. Det er det som er tanken, at alt skal være kortreist og brukes opp, sier Sonja og fortsetter:

– Vi skal samarbeide i stedet for å være konkurrenter i bygda. Det er viktig. Janne samarbeider med gårdene rundt i området og kjøper for eksempel poteter og kålrot fra dem.

Familieliv

Sonja og mannen har fire barn. Det er fem år mellom den eldste og den yngste. I tillegg har de en bonusdatter som er i samme aldersspenn. Nå har yngstemann blitt 20 år. Da barna var små var det Sonja som hadde hovedansvaret hjemme, mens Torgeir jobbet.

– For at det skulle gå i hop med hans jobbing, så har det vært min jobb å være hjemme, men det har jeg kosa meg med, sier Sonja med et smil. – Så vi har kosa oss med hver vår greie.

For Sonja har det vært viktig å ha et åpent hjem der alle skulle føle seg inkludert.

Hele familien engasjert!

Barna er også engasjert i både Hagespesialisten og i gårdsarbeidet.

– Guttene jobber i Hagespesialisten som anleggsgartnere. De to jentene er her på gården og jobber innimellom. Nå har Maja hatt høner og griser mens vi har vært på ferie.

Maja er også selvutnevnt markedsdirektør og har ansvar for å ta bilder og for sosiale medier.

– Alle barna er veldig stolte over det mamma og pappa driver med! forteller Maja engasjert. – Da de plutselig kjøpte en gård, så tenkte vi ikke så mye på hvor stort det egentlig skulle bli. Vi synes det er veldig gøy å delta i alt det de får til!

Vinterbading

Selv om Sonja liker å jobbe på gården, henter hun også energi andre steder. Hun og noen venninner har i flere år vinterbadet i sjøen på Fjellstrand. Nå har noen av badevenninnene flyttet, så det har ikke blitt like ofte i løpet av vinteren som var. Sonja lar seg lett engasjere når hun snakker om vinterbading:

– Du fryser før du går uti, men vi går ofte uti flere ganger så blir det bedre etter hvert. Da blir du varm etterpå, det høres jo helt ulogisk ut! sier hun og fortsetter: – Jeg tror det er bra mot vinterdepresjon også, jeg! Får i gang blodpumpa skikkelig. Det er totalpakka, for du får en psykologtime sammen med gode venner. Da kan du lufte alt, man skravler, bader og nyter, det er balsam for sjelen!

Fremtidsplaner

Sonja har mange drømmer for gården og tiden fremover. Hun og mannen jobber tett sammen for å realisere drømmene de har. De har planer om å bygge om låven med hagesenter og blomsterbutikk i nedre del, kontor og møtelokaler i midtre del og festlokale øverst. Overnattingsplasser er også noe de ønsker å få til etter hvert. I tillegg til å være besøksgård og uteskole for skolene i Frogn. Sonja drømmer om et rolig sted litt avsides fra hverdagens stress hvor folk kan slappe av og få gode opplevelser. – Så får vi se hva vi får til her! sier hun med et smil. – Har man ikke drømmer, så får man ikke til noen ting! Det er mye man har lyst til, men det er ikke alt man kan få til. Litt realist må man også være.