God og bærekraftig sommer!

Juni måned er en spesiell måned på mange måter. Gresset og trærne er lysegrønne, og alt vokser i rekordfart. Blomstene lyser mot oss i mange vakre farger, det er som om naturen bare strutter av skjønnhet. Solen ligger ikke på latsiden. Den står tidlig opp, og går sent ned. Du må stå opp litt før kl 04 for å se solen stå opp nå.

Men i juni kan det også regne en del og da må gressklipperen frem både titt og ofte. En litt nervøs stemning brer seg lett. For ferien – hva med den, vi ønsker jo sol og varme da. Naturens kretsløp er fascinerende, vannet som fordamper samles i skyene og kommer ned igjen. Elvene renner ut i havet som de alltid har gjort, de renner og renner i et utrolig kretsløp.

For å forstå et annet menneske må jeg være sammen med det menneske, og på samme måte er det viktig å være i og bruke naturen for å forstå den. Det å dyrke blomster, grønnsaker, ha husdyr, kjæledyr og ferdes i skog og mark gjør at vi skjønner mer av skaperverket. Det er for lenge siden slått fast at det å dyrke sine egne blomster og grønnsaker, det er godt for vår mentale helse.

I dette Opptur fokuserer vi blant annet på andelslandbruk og nabolagsmarked. Andelslandbruk på Hokholt gård er en forholdsvis ny og spennende måte å dyrke på i fellesskap med andre, kanskje det kunne være noe? Bruk og kast er ikke særlig bærekraftig. Det gjelder å ta vare på det vi har, og heldigvis er det flere som legger til rette for ombruk. Naturvernforbundets konsept nabolagsmarked gjør dette på en veldig god måte. Alt dette handler om å ta vare på det vi har. Tidligere generasjoner levde på mange måter mer bærekraftig enn mange gjør i dag. Det sies også at det mest verdifulle i livet ikke kan kjøpes for penger. På Nesodden er det mange muligheter for rimelige og gode opplevelser som ikke koster oss mye.

Det er jo mange flere perler enn Fagerstrand på halvøya vår, selv om vi fokuserer på hvor fint det er akkurat der i sommerens Opptur. Kyststien er en måte å oppleve halvøya på som er ganske fantastisk. Man kan utforske kyststien over flere dager, ta med telt og mat i sekken, så er det bare å overnatte underveis på mange spennende plasser. Kyststien går helt fra Blylaget, rundt Tangen gård og til Fagerstrand. Og blir det for varmt er et bad i sjøen ikke å forakte.

Hvis vi forstår og tar vare på naturen og hverandre, tror jeg vi vil få en god sommer i 2022.

Riktig god sommer til alle!

Vennlig hilsen
Alf Edvard Berggren
Redaktør