Steinar Dahlen

S Knardal01

– Min jobb er å knytte folk sammen!

En mandag ettermiddag treffer jeg en smilende og blid mann i kommunesenteret Tangenten. Det slår meg at Steinar Dahlen er en veldig engasjert og livsglad person. Dette er en mann med mange jern i ilden og med en stor interesse for kultur, idrett og frivillighet.

Siden 2020 har han vært virksomhetsleder for kultur og frivillighet i Nesodden kommune og fått mulighet til å jobbe med de områdene som han brenner mest for.

– Jeg har vært leder på økonomi i mange år, forteller Steinar engasjert. – Men, nå har jeg skifta beite, fra kommuneøkonomi til å jobbe med noe jeg brenner sterkt for! Frivillighet, kultur og idrett, en arena jeg har vært opptatt av hele livet. Det er veldig veldig deilig og veldig veldig gøy!

Fra Ulefoss til Nesodden

Det er tydelig at han er blitt glad i Nesodden, men Steinar Dahlen startet livet i en annen bygd på Østlandet.

– Jeg kommer fra ei lita bygd som heter Ulefoss, beliggende i Telemark. Det er mitt hjemsted. Jeg bodde der fram til jeg dro ut i den store verden, forteller Steinar med et glimt i øyet. – Jeg var vel en 20 år, tror jeg.
Etter barne- og ungdomsårene i Ulefoss flyttet Steinar til Kristiansand for å studere, og der fikk han seg en kjæreste fra Nesodden. Selv om kjæresten kom fra Nesodden, gikk ikke turen rett dit etter at de var ferdige med studiene. Først flyttet de til Ulefoss i noen år, og deretter videre til Vestfold. Så dukket det opp en jobb på Nesodden, assisterende økonomisjef i Nesodden kommune, og det var det som ble starten på tiden her på halvøya.
– Jeg søkte på den jobben i 1999, sier Steinar med et bredt smil. – Og den fikk jeg! Og da starta vi en reise her ute.
Steinar Dahlen har siden den gang blitt trebarnsfar, og han har nylig fått seg kjæreste.

Spennende befolkning

Etter over 20 år på Nesodden har Steinar mye fint å si om kommunen:
– Nesodden er et fantastisk sted på mange måter! Du er ved fjorden og du er seks kilometer fra hovedstaden. Naturkvalitetene er kjempefine med kyststier og marka.
I tillegg til naturen er også befolkningen noe av det Steinar setter stor pris på:
– Nesodden har en utrolig spennende befolkning! Innenfor kunst og kultur er det veldig mange musikere og veldig mange bildende kunstnere som har sitt virke her ute.
Én ting har den lidenskapelige skiløperen derimot å utsette på halvøya:
– Tomåsan skulle ligget 916 m.o.h., da ville det vært bedre skiforhold, sier han med et spøkefullt smil.
– Jeg elsker å gå på ski, og da er det litte granne skrint innimellom i marka her. Jeg er nesten flau for å si det, men jeg er en av dem som går veldig mange runder på Berger stadion. Det er jo kunstsnø 1,5 kilometer og det blir noen mil der når jeg først er i gang. Jeg er veldig glad for at det finnes en sånn stripe, og benytter meg av de mulighetene som er.

Frivillighet gjennom hele livet

Kultur har vært en stor del av Steinars liv. Helt fra han var liten gutt har han vært engasjert i idrett.
– Jeg elsker å holde meg i fysisk form, om det er ski, sykkel, løping eller på gymen. Jeg har et motto: «Du må yte før du kan nyte», sier han med et smil.
Steinar har hatt mange verv og roller opp gjennom årene.
– Jeg har vært veldig aktiv i frivilligheten. Det henger sammen med den bygda jeg kommer fra, der var mye basert på dugnad, og alle måtte bidra inn for å skape det gode livet. Det var helt naturlig, forteller Steinar engasjert. Han har også fått med seg musikkinteressen hjemmefra.
– Moren min sang i operakor og jeg har en bror som er profesjonell musiker, forteller han. – Jeg har alltid vært glad i musikk og drar på konserter så ofte jeg kan!

Stort nettverk

Steinar tok med seg den den gode dugnadsånden og sitt frivillige engasjement da han flyttet fra hjembygda. Han har engasjert seg i mye forskjellig på Nesodden. Engasjementet hans på fritiden har gjort at han er en mann som veldig mange nesoddinger kjenner til.
– Jeg har et veldig stort nettverk på Nesodden, og det tror jeg er fordi jeg engasjerte meg i frivilligheten da jeg flyttet til Nesodden. Han har blant annet vært leder for Nesodden Idrettsforening i fire år, sittet i styret i vel, veilag, idrettsråd, Interesseselskapet Skoklefald Idrettspark og nå er han med i boligsameiet der han bor.

Bredt tilbud

På jobb har Steinar mange oppgaver knyttet til oppfølging og koordinering av frivilligheten og kulturlivet på Nesodden. Kommunen har et bredt tilbud til befolkningen, blant annet møteplass for ungdom på Parlamentet på Fagerstrand, aktiviteter for eldre på Ekelund, service og utleie i Tangenten og utlånsentral for turutstyr for barn og ungdom. Steinar jobber også med planer for kultur og frivillighet, og koordinering og tilrettelegging for andre arrangement gjennom året. De er totalt 11 personer som jobber i virksomheten.

Smittsom entusiasme

Etter at han ble virksomhetsleder for kultur og frivillighet kommer Steinars store engasjement en enda større del av Nesoddens befolkning til gode. Noe av det Steinar liker best ved jobben som virksomhetsleder er å jobbe med folk.
– Jeg har alltid vært glad i folk! sier Steinar engasjert. – Hvis jeg sammenlikner med det jeg gjorde før, som handlet mye om det indre livet i kommunen, så får jeg nå møte folk ute, være med på det som skjer og forhåpentligvis utgjøre en forskjell, sier Steinar entusiastisk.
– Jeg er en ganske positiv og engasjert person, og jeg tror jeg har en bra evne til å få folk med på laget! Hvis du møter andre med en holdning om at vi skal få til noe sammen, så er det mye lettere å lykkes. Det tror jeg smitter, forteller han.
– Mitt oppdrag som leder for virksomheten er å skape gode opplevelser for de som bor på Nesodden og være en tilrettelegger. Hvis jeg utgjør en forskjell, sier Steinar og smiler bredt, da kan jeg være fornøyd!

Frivillighetens år

2022 er frivillighetens år i Norge, og det markeres også på Nesodden.
– Nå kommer vi ut av en toårsperiode med nedstengning uten mulighet for å samle folk. Nå åpnes ting opp igjen og det finnes masse muligheter.
Steinar har satt i gang en prosess for å finne ut hva de forskjellige frivillige organisasjonene på Nesodden ønsker å arrangere i år. Det skal blant annet være et spennende arrangement i samarbeid med Oslo friluftsråd på Steilene senere i år.
– Vi ønsker å hjelpe til å synliggjøre alt det som skjer på Nesodden og få frem de gode historiene, forteller Steinar.

Det hjertevarme samfunnet

– Et av de meste spennende prosjektene vi holder på med for tida er knyttet til anskaffelse av en digital samhandlingsplattform. En plattform som skal binde sammen kommune, frivillighet og innbyggere! Dette vil bidra til en bedre synliggjøring av alt det fine som foregår på denne halvøya! sier Steinar.

Plattformen skal komme på plass i løpet av året, og er en del av strategien rundt å styrke det hjertevarme samfunnet på Nesodden. I praksis fungerer det for eksempel ved at frivillige kan melde seg, og kommunen og frivillige organisasjoner kan informere om det de har behov for å meddele. På Tangenten har de også et eget bord, ”Det hjertevarme samfunnsbordet”.
– Der kan du sette deg ned hvis du vil prate med noen, forklarer Steinar. – Forskningen viser at den viktigste faktoren for å ha et godt liv er ikke om du trener eller røyker, men å være sammen med andre mennesker. Sosialt nettverk er det aller viktigste! Min jobb er å knytte folk sammen, avslutter Steinar Dahlen entusiastisk.