Fremtiden er gjenbruk og ombruk

Ifølge Framtiden i våre hender så er vi nordmenn verdensmestre i sløsing. Vi kjøper møbler og interiør for 20,2 milliarder kroner årlig, kvitter oss med over 180 tonn klær hver dag, og vi har trolig mer enn 10 millioner mobiltelefoner liggende ubrukt i skuffen hjemme. Hvis alle i verden hadde hatt det samme forbruket som oss, ville vi trengt mer enn tre jordkloder. Med andre ord: Vårt ressursforbruk er langt ifra bærekraftig.

På Nesodden har mange tatt dette på alvor og vært med å forandre på kjøp og kast mentaliteten. Gjenbruk og ombruk er blitt en del av det gode livet her. Vi er så heldige at vi har mange foreninger og organisasjoner som har tatt et ansvar, blant annet:

Kiwanis Gjenbruksbutikk, Ressurskafeen, Nesodden Idrettsforening, Fagerstrand Idrettsforening sine byttemarkeder, alle loppemarkedene, Fretex, Teigen Miljøstasjon sin bruktcontainer, Facebooksidene med «salg og gis bort», Finn.no – alt er et steg i riktig retning.

Det er kult å kjøpe brukt, og det er mange som er en del av den grønne bølgen på Nesodden. Barn, ungdom og eldre sorterer og gir bort klær og leker til andre som har et behov – enten i familien eller blant venner. I dag kan man faktisk få tak i det man trenger til hjemmet sitt ved å kjøpe brukt.

I 2020 vedtok EU en handlingsplan for «en sirkulær økonomi», som har satt svært høye mål for hvordan vi skal forandre måten vi produserer og forbruker varer på. En viktig del er at produsenter skal ta mer ansvar for å lage bærekraftige produkter og holde disse i omløp lenger. Dette betyr at saker av plast og engangsartikler vil bli forbudt å produsere hvis de ikke kan repareres.

Tiltak som gir håp

Fremtiden i våre hender sier det på en klok måte: «Det offentlige må stille strengere krav til gjenbruk og sirkularitet i varene de kjøper, næringslivet må ansvarliggjøres for å gi oss varer som har lengre levetid og kan repareres, og politikerne må tilrettelegge for at det blir enklere for oss forbrukere å redusere vår egen sløsing, ved blant annet å tilrettelegge for reparasjon, gjenbruk og gjenvinning.»

Hva kan vi gjøre?

Ved å kjøpe brukt der det er mulig, støtte det lokale næringslivet og kjøpe kortreist mat vil vi være med på å gjøre en forskjell på sikt.

«Av og til tror vi at det vi gjør, bare er en dråpe i havet. Men havet ville vært mindre uten den dråpen». Mor Teresa.