Skoklefallsletta – en yrende boltreplass for store og små

Som mor til fire og beboer på nordre Nesodden har jeg de siste årene fått et nært forhold til Skoklefallsletta. For et sted det har blitt! Jeg er takknemlig for all godvilje og dugnadsinnsats som er lagt ned, og stadig legges ned, nettopp her. Folk i alle aldre, med ulike ferdigheter og ambisjoner, møtes, leker, spiller og konkurrere nettopp her.

En kjølig lørdag i mai går jeg en runde og snakker med dem som tilfeldigvis koser seg på sletta akkurat denne dagen. Helt tilfeldig er det kanskje ikke. Jeg drar kjensel på mange «gjengangere».

Skateparken

Første stopp er ramp-området. Den store «vert-rampen», som har navn etter buen som ender vertikalt, ble satt opp i løpet av høsten 2020 og ferdigstilt i april 2021. Mellom denne og «micro-rampen», kommer jeg i prat med en av Nesodden Skateboardklubbs medlemmer. Han koser seg i vårsola, med brett og hjelm, og veileder samtidig en gjeng yngre skatere. Jeg får vite at det er planer om ytterligere utvidelser, og tar kontakt med Knud Kleppe, styreleder i skateboardklubben for å høre mer om disse. Han bekrefter at de skal i gang med å asfaltere deler av tomta til «street skateboarding»:

– Da har vi dekket både «vert», «miniramp» og «street». Det skal også settes opp en liten bod hvor vi har utlånsutstyr, verktøy og utemøbler. I fremtiden er planen å få bygget en ordentlig «bowl», men her mangler foreløpig finansieringen.

Knud forteller også at klubben planlegger ettermiddagskurs og at de, i samarbeid med kommunen, vil tilby skateboardkurs i sommer. Nå jobber de med å utvide tilbudet etter at de planlagte 20 kurs-plassene fikk 170 påmeldte i løpet av et par timer!

Follo Brettklubb/Saga Skatepark, som har holdt på siden 2010, skiftet navn til Nesodden Skateboardklubb i 2018. Driften av Saga Skatepark på Fagerstrand ble faset ut i 2019 da dette var en midlertidig ordning. I 2016 flyttet kommunen de gamle Tangenrampene, som hadde stått ved Nesoddtangen skole siden 2007, til Skoklefallsletta. Skateboardklubben bygget rampene opp igjen med støtte fra Sparebankstiftelsen og Frifond.

Olaf i farta, mens Hanna, Alexander og Theo venter på tur.
Olaf i farta, mens Hanna, Alexander og Theo venter på tur.

Sandvolley

Like ved ramp-området ligger to populære sandvolleyballbaner. Her treffer jeg leder for Nesodden Volleyballklubb, Asbjørn, sammen med en gjeng som alt har spilt et par timer denne lørdag formiddag. Som mor til en ivrig volleyballspiller, fascineres jeg av at alder heller ikke her virker å være et tema. Dette bekrefter Asbjørn, som kan fortelle at blant dagens fremmøtte er det ikke bare ulik alder, men også folk som har ulik erfaring:

– Noen har spilt i mange år, andre er forholdsvis ferske.
– Du skal ikke bli med du, da? spør en av spillerne som har tatt seg en velfortjent pause. Her skal alle inkluderes!

Det er planer for utvidelse også av sandvolleyballbanen, får jeg vite. I dag er det to baner. Den ene blir brukt etter «førstemann-til-mølla-prinsippet», den andre kan det reserveres treningstider på. Mellom disse to banene skal det etterhvert komme en tredje bane.

Frisbee

Området jeg selv har best kjennskap til er frisbeegolf-banen. Eller Nesodden DiscGolfPark som den egentlig heter. Her har ulike familiemedlemmer tråkket runde på runde, alt fra besteforeldre til nevøer i bæremeis. Også dette er en aktivitet som en kan gjøre sammen uavhengig av alder, fysisk form og ambisjonsnivå. I følge nettsiden frisbeegolf.no er frisbeegolf en av verdens raskest voksende sporter, med mer enn 7.000 baner på verdensbasis. Over 150 av disse er i Norge. Banen som begynner og slutter på Skoklefallsletta, ble dannet som et fellesprosjekt mellom Nesodden kommune og Isi Riders, og har i flere omganger blitt utvidet. I dag er det 18 hull på banen, noe som gjør den populær også for folk utenfor kommunen. Da jeg tok en runde i skogen traff jeg blant annet en guttegjeng fra Ski. Da jeg spurte hvorfor de hadde kommet helt hit, svarte de: 

– Det er bare 9 hull på Langhus.

Guttegjengen fra Ski liker frisbeegolfbanen på Nesodden.
Guttegjengen fra Ski liker frisbeegolfbanen på Nesodden.

Tufteparken

I tillegg til de tre nevnte arenaer er Tufteparken et mye brukt område på Skoklefallsletta. Dette var det første som kom på plass da området begynte sin utvikling frem til det vi ser i dag. Apparatene er beregnet for trening med egenvekt, og er ment som et lavterskeltiltak for egenorganisert idrett og folkehelse. I tilfelle det er flere enn jeg som har lurt på hva navnet kommer av, er svaret enkelt: Den første Tufteparken, som ble etablert i Asker i 2012, fikk navnet etter utvikleren Lasse Tufte.

– Skoklefall er nå et område for uorganisert fysisk aktivitet. Dette skal være et lavterskeltilbud, og vi ønsker å tilby et friområde med aktiviteter som ikke koster noe, sa Nesodden kommunes fagsjef for kultur, næring, idrett og friluftsliv, Martin Lundquist høsten 2015. Han la til at alt er utviklet i godt samarbeid med frivilligheten. Seks år senere, og ikke minst etter et år med dårlige vilkår for organiserte aktiviteter, kan vi nikke anerkjennende. Dette har Nesodden lykkes med!