Ungdomslederen som kan gjøre den store forskjellen

En bekjent fortalte om sin lederkollega som samler en gruppe ungdommer hver uke hjemme hos seg. I gruppen er det prat om hva som har skjedd siste uke, en oppbyggelig filmsnutt og en is. Hans makker opplevde noe av det verste som kan oppleves.

Helt på slutten av sitt skift klarte han å velte trucken han kjørte – og drepe en kollega. Av alle han så langt i livet hadde kjent, var det sin ungdomsleder den ulykkelige arbeideren valgte å ringe.

Geir Kippenes, Speiderleder på Jaer

Det er veldig mange som legger ned et formidabelt antall timer hver uke i frivillig arbeid for barn og unge. Nesodden er heldigvis ikke noe unntak. Uke etter uke handler det om å stille opp for å sette opp lag, treningsprogram, dele ut noter til kormedlemmer, legge til rette for speideraktiviteter mm. Når andre begynner på ferien sin, setter lederne seg sammen for å legge planer for høsten. Før julefreden senker seg er terminlisten for våren lagt. Helger er booket, turneringer for idrettslaget er booket, speiderturer. Hva driver disse lederne? Hvorfor gjør de dette?

Yetipatruljen

Det er mer enn 40 år siden jeg avga speiderløfte og ble tatt opp i Yetipatruljen i Katmandu i Nepal. Siden har jeg vært aktiv speider litt i rykk og napp. Da vi flyttet til Nesodden for omkring 20 år siden startet vi familiespeiding, med et tyvetalls familier på mailing-listen. En gang i måneden var vi på tur med barnefamilier og hadde aktiviteter som lærte oss noe om å ta vare på hverandre og naturen, og å ha det gøy. I de senere årene har jeg vært aktiv i 1. Nesodden/Jaer speidergruppe.

Det viktigste for oss er våre barn. Har ikke våre barn det bra, preges hele familien. Sunne og gode fritidsaktiviteter er gode arenaer for å gi barna trygghet og mestring. Mange av oss er engasjert i frivillig arbeid. Betydningen av dette kan ikke undervurderes. Jeg har alltid tenkt at jeg kan prege og formidle gode verdier til mine barn inntil de er omkring 12 år. Deretter vil de i større grad bli preget av sine venner. Det har inspirert meg til å engasjere meg i frivillig arbeid for barn og unge, slik at mine barns jevnaldrende også blir presentert for gode verdier.

Gi det videre

Det er selvsagt naturlig å gå inn som leder i en fritidsaktivitet der man har interesser, kanskje noe man drev med i sin egen ungdom. Noe som gav oss så mye at vi ønsker å gi det videre til våre barn og våre barns venner. Vi vil bygge barn og unge på kort og lang sikt.

Når vi involverer oss i frivillig arbeid for barn og unge er vi med på å prege og forme barna, på godt og vondt. Dette skal vi være ydmyke i forhold til. Det er et stort ansvar. Vi kan risikere å bli en av få voksenpersoner barna har tillit til og stoler på. Mangt et «løvetannbarn» har oppgitt en trener eller klubbleder som årsak til at det gikk bra, på tross av alle odds.

Vi får kanskje aldri vite langtidseffekten av våre timer nedlagt i sludd på fotballbanen, eller turen der alle ble varme og tørre ved bålet etter en lang og moderat trivelig dag. Vi vil kanskje ikke uten videre oppleve situasjoner som viser at barna har gjort våre prinsipper og tankegods til sine egne, men vi skal være sikker på at arbeidet med «å gi det videre» allikevel aldri har vært forgjeves.

Jeg ønsker å heie på alle som bruker sin tid på frivillig arbeid for barn og unge. Det er en investering i framtiden. Kanskje er det du som får en telefon en dag, når ett av barna du trente og var leder for er i en livskrise.

Ha et godt høstsemester!

Med vennlig hilsen
Geir Kippenes