Fra sorg til ny glede og nye muligheter

Jens Christian Bøhler, Lena Olsen og Grete Espeland fra Kiwanis.

Det er en del nesoddinger som har forstått det slik at Kiwanis legger ned. Men det gjør klubben ikke.

Da jeg entrer trappen opp til Drøbakveien 18, yrer det av ivrige arbeidsmaur ute og inne. I alle rom tripper det arbeidende Kiwanis-er rundt og setter i stand for et formidabelt «Grand Opening» torsdag 27. august. De er i rute, eller rettere ute i god tid. De satser på å åpne før planen.

Jeg møter Jens Christian Bøhler (eller «Kikkan» som han også er kjent som). Han er superivrig. Som en Duracell-kanin haster han frem og tilbake med kasser stappfulle av gaver fra oss nesoddinger til oss nesoddinger. Jeg får lov til å se meg litt rundt i butikkens mange rom og utstillingene med salgsvarer.

Flotte varer

Det er utrolig mye flotte varer her: krystall, flere serviser, leker, bøker, malerier, nipps og mye, mye mer. Dette må bare oppleves! Jeg spør pent om jeg kan ta noen bilder. Dette må vises frem. Og for en jobb de har hatt med å pakke ned og pakke opp, sortere og sette frem. Alt harmonisk utstilt etter varesort. Det er nesten synd at noen etter hvert skal fjerne ting fra hyllene.

Og jommen! Der er jo de koppene som moren min likte så godt! Jeg spør om jeg kan få lagt de av. Lena Olsen er selger til fingerspissene, og lar seg ikke be to ganger:

– Klart du kan kjøpe i dag, Anne! Bare vipps til det nummeret der, sier hun og peker på plakaten som henger utenfor vinduet.

Denne butikken kommer til å gå bra med slike kremmere i styringa, tenker jeg og vippser av gårde.

– Bare sett det ved bordet, sier Lena og Jens Christian. – Vi må bare gjøre oss ferdige med dette, så kommer vi.

Synergieffekt

Jeg setter meg ned ved bordet utenfor, passer på at vi kan holde god korona-avstand.

– Dette er en synergieffekt, forteller Jens Christan og fortsetter: – Folk på Nesodden gir oss gaver, fine brukbare gaver, noen ganger verdifulle – noen ganger ikke fullt så verdifulle, men likevel fine og brukbare, som de gir oss mulighet til å selge billig videre til andre som kan ha bruk for det.

For å kunne bidra inn i lokalsamfunnet trenger man også «cash», minner Jens Christian Bøhler om. Han er en av de siste tilskuddene i medlemsmassen i Kiwanis Nesodden, sammen med Lena Olsen.

Lave priser

Prisene de har satt på varene er lave.

– Men vi kan jo si det er minstepriser, sier Lena til en av de nysgjerrige fagerstrandingene som er innom. – Man kan betale mer om man vil, det går jo uavkortet til et godt formål, til våre egne unge innbyggere. Så man får jo pengene igjen, likesom.

Den snart avtroppende president i klubben, Grete Espeland, er kjapp med å si at Kiwanis ikke utelukkende driver med gjenbruk. Det er tre viktige ting de driver med:

  1. De hjelper noen å bli kvitt det de ikke trenger.
  2. De selger det videre til en rimelig penge, slik at andre har råd til å få seg noe nytt som de trenger.
  3. De får inn en bråte penger, som de gir tilbake til samfunnet.

Store gaver

Alle som hjelper til, enten de er medlemmer i klubben eller ei, jobber gratis. I år har de donert sin egen jubileumsgave til Nesoddens mange skolekorps. Grete forteller at de har gitt hvert korps 50.000 kroner, og samtidig gitt 10.000 til Fremad Janitsjar. Men Kiwanis bidrar også til at mange skoleklasser får pengebidrag til kanoturer, transport til leirskoler og til «Hvite-busser»-turer. De har også bidratt til at brukerne av Introsenteret har fått en teatertur eller to. Det er lov å søke om pengestøtte eller tipse noen om muligheten for støtte.

Første kvinnelige medlemmene

Grete forteller at hun har vært aktivt medlem av Kiwanis de siste 16 årene. Hun og Bjørg Ernst var de første kvinnelige medlemmene i klubben, som den gang var den eneste Kiwanis-klubben i Follo som var villig til å ha kvinnelige medlemmer.

– Så dere forstår at dette var egentlig en klubb for herrer, det var jo sånn før, skyter Grete inn.

Grete kom inn i Kiwanis det siste året de hadde gjenbruksbutikk i låven på Granerud, derav navnet «Kiwanis-låven». Den flyttet til Hagelundveien for 15 år siden da de fikk en leieavtale med Nesodden kommune. I år trodde de alle det var slutt for gjenbruksbutikken, helt til Lena Olsen i februar mobiliserte og fikk med seg blant andre Jens Christian. Etter det har det gått i ett.

Internasjonal organisasjon

Kiwanis er en internasjonal humanitær organisasjon som i nesten 100 år har arbeidet aktivt for barn og unge over store deler av verden. Det er en organisasjon som har vært levende på Nesodden i over 50 år, og har bidratt med ulike tiltak rettet mot barn, unge og andre grupper i lokalsamfunnet som funksjonshemmede og eldre.

Dette er altså en av Nesoddens største bidragsytere til å gjøre lokalsamfunnet til en bedre plass for barn og unge, helt i tråd med kommunens visjon: «Sammen skaper vi det gode liv.»

Nesoddens innbyggere har vært flittige bidragsytere ved å være handlende på Kiwanis-låven på Kommunesenter Syd i Hagelundveien. Men også næringslivet har vært gode bidragsytere til låven. Kiwanis får hele salgssummen som eiendomsmegler Krogsveen tar inn på det årlige pepperkakehus-salget på Tangenten. Ellers er både Nesodden torghandel, Gulbjørnrud trelast og Energihuset Sport gode bidragsytere. Dette tok dessverre slutt tidligere i år, da medlemmene i Kiwanis Nesodden hadde bestemt seg for å legge opp. Klubben hadde 28 medlemmer med en gjennomsnittsalder på 76 år. Da sier det seg selv at viriliteten ikke er som den engang var. Det er to medlemmer i klubben som har vært med siden starten for 50 år siden, de er godt over 80 år i dag.

Viktig for Nesodden

Men Kiwanis-låven er tydeligvis viktigere for nesoddingene enn at den bare kan legges ned. Det var årsaken til at både Lena og Jens Christian tenkte at dette måtte de gjøre noe med. De engasjerte seg for lokalsamfunnet. De gir av sin egen tid for å kunne gi et bidrag tilbake til nesoddingene. De fikk etter hvert landet et egnet lokale i Nesodden Syd, nærmere bestemt på Fagerstrand – med lett tilgjengelighet enten du kommer med bil eller buss. Busstoppen heter forøvrig Skogheim, om noen vil ta seg en tur. Og husk å ta med lommeboka… Du kommer garantert til å trenge den!

Kiwanis Nesodden tar gjerne i mot flere medlemmer som har lyst til å gjøre en innsats for andre (og seg selv). Grete forteller at de har informasjonsmøte på Sandvang onsdag 9. september, men det er bare å ta direktekontakt om du vil være med. Det er åpent for nye medlemmer og frivillige hele tiden!

Det er et veldig godt miljø på «låven». Her samles de i glede, latter og samhold, og til litt skattejakt blant alle gavene de sorterer.

I første omgang vil Kiwanis ha åpent på de samme tider som før: tirsdager fra kl 11 til 14 og torsdager fra kl 15 til 18. De vil også holde åpent en lørdag i måneden som før. Går dette slik Jens Christian tror, vil de etter hvert kunne ha åpent nesten daglig, mener han. Det er ikke vafler på menyen enda, men man skal vel ikke se bort i fra at St Georgs-gildene vil komme på banen og selge sine populære vafler på lørdagene fremover. Det kommer litt an på koronaen.