Kortreist sommer

Hele Norge har vært i en boble siden midten av mars, og vi vil fortsatt være i denne boblen en stund fremover. Luften går sakte men sikkert ut av boblen til den blir borte, og alt bli normalt igjen. Eller blir det noen gang som før?

Snart er det sommer og den blir ikke som vi er vant til. I år kan vi ikke reise og oppleve drømmene våre i andre land. Vi må tenke annerledes og lage nye drømmer og opplevelser. I nærheten. Og tro meg, vi behøver ikke reise langt!

En bekjent av meg fortalte meg om et bilde, et kunstverk av Kitty Kielland. Det heter «Sommernatt» og ble malt i 1886.

Hva har det med årets sommerferie å gjøre, tenker du? Det er et bilde av en klassisk norsk sommernatt, lys og lang, med en himmel som aldri blir ordentlig mørk og himmelens gjenskinn i vannet under. På vannet kan man skimte en liten robåt. Når man ser bildet og den stemningen det gjenspeiler, kan vel alle nordmenn kjenne det langt inn i sjela. Lange lyse sommernetter, som vi alle skulle ønske vi hadde flere av. Vi er nødt til å gripe dem og nyte dem før sommeren er forbi.

Opplev dette motivet fra Dælivann.

Dette bildet kan også du oppleve! Nå i sommer! Motivet til er nemlig hentet fra Dælivann, rett over Oslofjorden. Det ligger i Bærum ved Fleskum gård. Det er mange kunstnere fra denne tiden som malte motiver fra dette vannet, blant andre Skredsvig, Backer og Kielland. Området rundt Dælivann er et veldig spesielt område, med et rikt plante- og dyreliv. Området er i dag vernet. Her finnes det nesten 100 sjeldne blomster og planter, rundt 40 fuglearter, blant annet nattergalen! Skogen rundt vannet er trolsk og setter virkelig i gang fantasien. Her kan man fiske abbor og gjedde, se helleristninger som er flere tusen år gamle. Man har også utsyn mot Kolsåstoppen, det er et fjell som den franske maleren Claude Monet var utrolig fascinert over.

Så benytt anledningen denne sommeren til å oppleve det mange kunstnere opplevde for over hundre år siden. Og blir du der utover kvelden og mot natt er sjansen stor for at du får oppleve nettopp den stemningen som Kitty Kielland festet til lerret i 1886.

Men det er også muligheter for andre flotte opplevelser innen kort radius i sommer.

Øyhopping i Oslofjorden – en sommerdag med hele familien

Fremdeles er det noe usikkert om kollektivbåtene i Oslofjorden vil gå, men om de gjør det, bør det være et «must» å hoppe av og på båtene som går mellom Aker Brygge og øyene. Hovedøya, Gressholmen, Langøyene, Lindøya, Nakholmen og Bleikøya, som alle er populære badesteder på sommeren. Hver øy har sitt eget unike særpreg og historie som har vært med å skape Oslo. Har du båt selv, kan øyhopping på egenhånd også anbefales.

Akerselva – et verneverdig kulturområde

Akerselva renner tvers gjennom Oslo, fra Maridalsvannet hele veien til Oslofjorden. Gå tur langs elva og opplev det populære rekreasjonsområdet med en levende historie. Elva er åtte kilometer lang, og du passerer fossefall, badeområder, fiskeplasser, skogsområder og dyre- og planteliv. Kjente attraksjoner på veien er blant annet den spektakulære fossen ved Hønse-Lovisas hus ved Beierbrua, Lilleborg Fabrikker, Bjølsen Valsemølle, Aamot bru og Nedre Foss.

Popsenteret – gratis inngang for barn og voksne

Popsenteret i Oslo er et interaktivt museum og opplevelsessenter for norsk musikk. Her brukes spennende audiovisuell teknologi i utstillinger og interaktive opplevelser, og du kan søke frem favorittlåter, reise i tidsmaskin og spille inn låter i studio. Opplev norsk populærmusikk på en helt ny måte!

Tryvann – parken er ikke bare et vintereventyr

På sommeren blir dette Oslo Sommerpark – Skandinavias største og flotteste klatrepark. Sommerparken har 200 elementer i trærne fordelt på 12 forskjellige løyper med ulik vanskelighetsgrad. En unik opplevelse for den aktive familien!

Botanisk hage – opplev et fantastisk blomsterliv

Midt i byen finner du en perle av en park. En stor hage på Tøyen fylt med botanisk mangfold og variasjon. Hagen er ikke som andre parker i Oslo, her gjelder åpningstider og det er ønskelig at du unngår å tråkke utenfor stier og opptråkkede veier. Hagen er fordelt systematisk og det finnes ca. 1800 forskjellige planter ordnet i familier og slekter.

Ting å gjøre på Hurum-siden

Sykling er trolig den mest populære aktiviteten på Hurumlandet. Du trenger ikke satse på Trondheim-Oslo for å glede deg over sykkelmulighetene her. Landeveisentusiaster tar ofte langturen i helgene rundt hele halvøya. Hurumlandet er dekket av skog og stier som gjør sykkelopplevelsen utenfor landeveien rik på opplevelser. I tillegg mener mange at Verket badeplass er verdens beste for kiting. Hit valfarter noen av verdens beste kitere. I tillegg er det supert for nybegynnere.

Overnattingsmuligheter i Hurum

Reiser du med telt eller campingvogn, eller ønsker å bo i en hytte eller ferieleilighet, har Hurumlandet hele tre anerkjente campingplasser. Knatvoldstranda ligger helt på sydspissen av Hurum og har egen badestrand og gode fiskemuligheter. På Rødtangen Camping er en av de mest populære aktivitetene fisking. Plassen har også en egen aktivitetsleir, med kanosafari, padling, luftgeværskyting og mulighet for å henge i zipline. Solbergstøa Camping er en del av Solberg gård, og campingplassen ligger ca. én kilometer fra gården ned mot Oslofjorden. På solfylte dager er du garantert morgensol.

Tofte og Filtvet

Sørøst på Hurumlandet ligger tettstedet Tofte, og bare et steinkast unna ligger Filtvet med Filtvet fyr og anerkjente Villa Malla. 

Villa Malla er ikke kun en restaurant, men et reisemål i seg selv. Et sted du bør reise til for å oppleve noe utenom det vanlige. Her kan du også nyte middelhavsmat med de mest fantastiske smaker.

Filtvet fyr

Nærmeste nabo til Villa Milla er Filtvet fyr, Buskerud sitt eneste operative fyr. Det ruver godt i innseilingen til den trange delen av Oslofjorden og har vært til stor nytte i den trafikkerte skipsleden til hovedstaden. Det er også mulig å komme sjøveien til Hurumlandet. Fra Aker Brygge går det båt to ganger om dagen.

Trodde du du måtte på lang fjelltur for å få se «de sju blåner»?

Stikkvannskollen er med sine 361 moh, er det høyeste punktet på Hurumlandet. Her har det vært skogbrannvakt siden 1911 og brannvakttårn siden 1937. Går du opp i tårnet kan du nyte utsikten over tretoppene, og utsikten er fantastisk. Her får du 360-graders utsikt over Hurumlandet. På en klarværsdag kan du se hele Oslofjorden, Drammen, Norefjell og Gaustatoppen! (NB! Vær alltid forsiktig ved bruk av disse!)

Et fint utfartssted er Semsporten langs rv 289. Derfra er det ca 3 km til toppen. Jevn stigning hele veien. Man kan også gå videre fra Stikkvannshytta.

Nesodden Turlag

Vil du være nærmere hjemmet ditt har Nesodden turlag mange forslag til turer både på egen hånd og felles turer i Nesoddmarka. De åpner opp for flere ulike fellesturer fra 15. juni. Se mer info på https://nesodden.dntoslo.no/aktiviteter/

Geocaching

Andre aktiviteter for familien kan være «Geocaching». Dette er en gratis aktivitet. Det kan sammenlignes med orientering, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter poster, kalt «cacher». Det uttales «kæsj»på norsk. Cachene er plassert ut over store deler av verden og informasjon om alle cachene ligger på nettstedet geocaching.com.

Det er en aktivitet som passer for folk i alle aldre, alt fra småbarn til pensjonister kan ha det gøy! Rullestol er heller ingen hindring, det finnes cacher for alle! Les mer på Geocaching.no

Nabokommunen Nordre Follo har også noe interessant å by på!

Nordre Follo har laget et digitalt turkart over alle de lokale stiene i kommunen, og slik kan du unngå de mest besøkte turmålene. Kartet fungerer på både mobil, nettbrett og pc. Kartet har svært mange muligheter. Her er det bare å leke seg!

Søk opp «turkart Nordre Follo» på nett og du er inne.

I det digitale turkartet finner du beskrivelse av opp mot 100 turmål, mange bilder, sti- og løypeopplysninger, muligheter for bruk av rullestoler i utmarka, fiskemuligheter med mer. Det er også langt flere stier tegnet inn, og det er bare å zoome inn der du ønsker. De mest populære turmålene i normaltider er godt avmerket, slik at du nå kan unngå disse.