Bygge Norge i kjærlighet

Det er en tidlig morgen, egentlig altfor tidlig å stå opp på en fridag. Men det er en fin anledning til å skrive til Opptur mens solen sakte titter over åskammen.

Det er sommer i lufta, og snekka ligger på Fagerstrand, klar for sommerens båtferie.Båtferie er veldig fascinerende, det er en ferieform hvor ikke jeg bestemmer alt. Jeg må forholde meg til vær og vind på en helt annen måte enn ellers i hverdagen. Vinden bestemmer ofte hvor vi ankrer opp og hvor langt vi tøffer av gårde med «Tøffe» som båten heter.

Det er befriende godt å måtte forholde seg til naturen, å finne gode løsninger for å nyte sjølivet sammen med familien. Men det er også veldig bra for oss å ha noen faste og trygge rammer i livet. Noe som er der, over lang tid og som skaper gode holdninger og trygghet.

Ingvard Wilhelmsen, psykiater og forfatter som driver Norges eneste hypokonderklinikk, har skrevet en bok med tittel: «Kongen anbefaler – holdninger for folket». Han satte seg inn i hva kong Harald har uttalt offentlig, og så på hva slags budskap og holdninger vår konge har. Dette ble til en absolutt lesverdig bok.

Forfatteren hevder, for eksempel, at dersom landets hypokondere hadde kopiert den såkalte «Kongeholdningen» til liv, død, symptomer og usikkerhet, ville de ikke lenger være hypokondere. Kongeholdningen sier: «Jeg er frisk inntil det motsatte er bevist».

8. mai feiret vi 75-årsdagen for frigjøringen av Norge. I sin tale til folket siterte kong Harald fra motstandsmannen Carl Johan Oftedahl. Kvelden før Oftedal ble henrettet på Akershus festning kom han med en for ham viktig og siste hilsen: «Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet.» Dette var en hilsen som fortjener ettertanke og handling fra oss alle.

Denne våren har jeg hatt god tid til å reflektere over de grunnleggende ting i livet.

Ole Paus skriver i en sang om en som er «født på solsiden av vulkanen».

I det store bilde er Norge født på solsiden av vulkanen. Vi har grunn til å være takknemlige ikke bare når det gjelder økonomisk velstand, men vi har demokrati og kloke ledere. Vi har et samlende kongehus med kong Harald og dronning Sonja i front.

I en veldig krevende tid preget av koronaviruset har statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie sammen med Helsedirektoratet og FHI skapt trygghet og gode rammer.

17. mai arrangerte Truls Wickholm og hans TV team en imponerende livestream-maraton: 17. mai-markeringer på 11 steder ble streamet, noe som gjorde nasjonaldagen til en felles festdag for oss alle på Nesodden.

Kristi Himmelfartsdag er også en dag som forteller om håp og rammer for våre liv. Jesus sa: «Dere skal få kraft idet Den hellige ånd kommer over dere.» Og to engler forkynte: «Denne Jesus som ble tatt bort fra dere opp til himmelen, han skal komme igjen på samme måte.» Løfte om kraft i hverdagen, og at «ringen sluttes» når Jesus kommer tilbake til jorden. Dette er med å skape håp, glede og trygghet i en urolig verden. Jeg er ydmyk og takknemlig for at jeg er født i Norge og bor på Nesodden.

Disse to setningene vil følge meg inn i sommeren: Hils våre landsmenn og si at de må bygge Norge i kjærlighet. Sammen skaper vi det gode liv.

Ha en riktig god sommer!

Vennlig hilsen
Alf Edvard Berggren
Redaktør