Pant alt alltid – pant for livet

2020 1 Giverside

Visste du at panten på drikkeflasker har fått dobbelverdi? For første gang på over 25 år økte panten på flasker og bokser i slutten av 2018. Dermed får du tilbake 2 kroner for alle flasker, eller 3 kroner hvis den er på over en halv liter. Vi nordmenn er i verdensklasse med å sortere avfallet vårt til gjenvinning. I dag pantes 86 prosent av flasker og bokser i Norge. Målet med å øke panten er å få inn enda mer tomgods. Infinitum, selskapet som drifter den norske panteordningen, har beregnet at en økning vil gi en retur på 90 prosent. Økningen betyr flere millioner flere flasker tilbake, mindre CO2-forurensning og redusert forsøpling i naturen.

På en vanlig handletur i nærbutikken tenker man sjeldent på panten som ligger som en avgift i tillegg til prisen på brus. Denne avgiften går inn på kassalappen som en helt alminnelig vare, og betales i det du trekker kortet. Etter å ha lesket oss bringer vi flaskene tilbake til butikkene, først og fremst fordi vi vet at disse kan gjenvinnes til nye flasker. Pantelappen trekkes fra i kassen, men blir gjerne kamuflert inn i alt det andre vi handler.

Fire halvannenliters flasker, eller seks småflasker, er nok til å gi nødhjelp til ett fattig menneske daglig. Det er ikke mer som skal til! Det er derfor jeg ønsker å utfordre deg til å tenke på hva du gjør med panten. Er pantelappen viktig for deg og din økonomi, skal du utvilsomt benytte beløpet selv. Er du i butikken og panter og tenker at her kan jeg spare miljøet ved å levere flaskene til gjenvinning, og samtidig hjelpe verdens fattige barn, har du en gylden mulighet til å gjøre en stor forskjell for dem som har lite. Vi i Aksjon Søppelberget er takknemlige for din gave. Pantelappens beløp går uavkortet til mat til fattige barn i Fakulteta.

Joker Fjellstrand, Coop Ekstra Skoklefall og Kiwi Flaskebekk er steder hvor du kan donere pantelappen.

Takk for panten!