Sommer, sol og strandliv

Den populære Oksvalstranda.

Ja, nå er sommeren rett rundt hjørnet. Vi har alle fått en forsmak på hva sommeren kan tilby oss av varme og energigivende solstråler! VI håper alle på en reprise av fjoråret der sinn og sjel fikk gode varmende stråler.

Årets sommervær er det ikke opp til oss å avgjøre, det overlater vi til en annen. Men vi håper Han atter engang velsigner oss med godt vær.

Uansett, hvordan det blir med sol og varme er vi som bor på Nesodden heldige. Jeg håper alle vet å sette pris på de omgivelser vi er omringet av: Vakker natur fra ende til annen.

Og sommer betyr jo strand og bading for mange. Alle de små (og også noen store) simpelthen elsker sommervær. Yrende badeliv, eimen av solkrem med kokosolje, latter, lukten av bål og grillede pølser i vannkanten – og gjerne litt gitar og allsang i sommernatten. Kan livet bli bedre?

I år er det intet unntak – om været holder da, vel og merke…

For her på Nesodden har vi det bra.
Her har vi alt vi trenger, vi bader hver dag.
Et lite paradis der alt kan skje.
Vi passer på hverandre og alle er med! 

For her i Nesodden-junger’n bor vi.
Vi trenger ikke Syden for her vil vi bli!
Et lite paradis der alt kan skje.
Vi passer på hverandre og alle er med!

Utdrag fra teksten til «Et lite paradis», 2015, av Benedikte Kruse, Nina Mortvedt og Henrik Horge

Nesodden har utrolig mange strender å by på! Vet du hvor mange badestrender vi har? Nesodden er jo en halvøy, som selv med sitt kuperte terreng gir mange muligheter for å ta et bad eller to, siden vi er omkranset av vann på nær sagt alle sider. Hvor mange badestrender vet du om? Har du vært på alle? De er virkelig verdt et besøk eller to!

Sol, sommer og bading betyr også litt ekstra kos og hygge når man er på stranden, som for eksempel is til store og små og ikke minst en matbit i ny og ne. Vi har forsøkt å finne ut hvilke muligheter det er for nettopp dette i sommer.

Jeg har vært i kontakt med flere i anledning strandkiosker på Nesodden. Og det er nok enda for tidlig å snakke om dette, men en som har planen klar for sommeren er Trine på Annas Hybel. De har forsøkt seg tidligere år med ulike salgsvarianter både på Presteskjær og Fjellstrand. Av logistikkhensyn vil de i år konsentrere seg om salg kun på Fjellstrandstranda. I fjor hadde de kun salg i fellesferien, men i år satser de på å starte salget på stranda allerede i begynnelsen av juni. Trine jobber allerede med å gjøre kjøpene på en enklere måte. Da de selger på bestilling fra Hybelen på toppen av bakken, arbeider de nå med å utvikle en salgsapp. Dette vil gjøre det enkelt for strandfolket å velge det de vil ha på stranda. Trine satser på faste tider de reiser ned på stranda med «Humla» si. Så på Fjellstrand vil det bli mulighet til å kose seg med både det ene og det andre.

Også på Fagerstrand blir det muligheter for å leske seg i sommer! Sikre kilder forteller meg at de åpner kiosken sin så snart det er strandvær, så her er det mye å glede seg til. Her blir det muligheter for å kjøpe både is, lekre kalde drikker og også noe å bite i!

Nesodden kommune har tidligere i år gitt uttrykk for ønske om at flere av våre strender er betjent med strandkiosker denne sommeren. De har forsøkt å få noen til å ta ansvar for kioskdrift på Oksvalstranda, Hellvikstrand, Alværnstrand og Presteskjær. Det har dessverre ikke vært mulig å få opplysninger om hvordan dette går, men kommunen har jo fremdeles noe tid på seg før sommeren slår inn for fullt. Så vi får leve i håpet!

Midt uti fjorden, der ligger et sted som har alt,
til´med Norges minste skibakke.
En halvøy, en odde, et nes eller tange,
Stedet er flott, og navnene mange.

Oksval

Lett tilgjengelig friområde med 100 meter strandlinje og en stor gresslette. Brygge med parkeringsmuligheter. Benker og flytebrygge. Ypperlig for grilling og småbarnsfamilier.

Hellvikstranda rett ved Hellvik brygge.
Hellvikstranda rett ved Hellvik brygge.

Hellviktangen

Her kan vi boltre oss på to steder. Hellviktangen brygge, her er det anlagt en vakker liten sandstrand, med toaletter og rasteplassbord. Velger du heller å følge Hellvikalleen fra Hellvik brygge kommer du til vakre Hellviktangen. Her er det et flott friområde med sandstrand, brygge og svaberg. Ypperlig for barnefamilier og strandlek. Blant fasilitetene på Hellviktangen finner vi WC, rullestolrampe og Hellviktangen Grønn Gourmet tilbyr servering og skjenkerettigheter.

Presteskjær

Litt lenger sørover på østsiden, en kilometers gange fra Nesodden kirke, finner man idylliske Presteskjær. Dette er en for mange bortgjemt plass, her finner man en lang sandstrand med brygge og baderampe for handikappede. Parkeringsmuligheter finnes også her om du ikke tar kollektivtransport hit.

Hornstranda

Ved Nesoddtangen brygge ligger Hornstranda, med liten sandstrand og svaberg, badeflåte og stupebrett for de som ønsker litt spenning. Dette er muligens stranden med Nesoddens beste utsikt?

Bonden

Etter en tur ned den bratte stien ned Bjørneskrenten, finner man stranden for den som vil være mer usjenert. Og det kan man saktens fortjene ette rå ha forsert den vanskelige og bratte stien. Her finner du en liten sandstrand og svaberg. Tar du med fiskestang kan det hende det napper litt og du får et velfortjent kveldsmåltid.

Idylliske Alværnbukta.
Idylliske Alværnbukta.

Alværn

Offentlig friområde som strekker seg fra idylliske Alværnbukta og sydover til Alværn brygge, der det går båt til Steilene. Her finner du sandstrand, gresslette, svaberg og flytebrygge. Toalett og parkeringsplasser.

Persteilene

En del av øygruppa Steilene. Her kan man ta passbåt over bukta og tilbringe deilige dager. Her er også mulighet for å sette opp et lite telt slik at man kan nyte sommerdagene fullt ut. Det er både småbåthavn, gode toalettforhold og komfyrmuligheter her, godt tilrettelagt for de som ønsker å bli noen dager. 

Ommen

Ti minutter gange fra bussholdeplassen «Ommen» på Fjellstrand finner man denne gamle husmannsplassen. Området er svært godt egent for telt og fiske og har 400 meter strandlinje. Utedo og brønnvann. Hytter på området til utleie av Oslofjorden friluftsråd. Noe vanskelig adkomst med 150 meter bratt sti fra parkeringsplass.

”Humla” fra Annas Hybel på Fjellstrand.
”Humla” fra Annas Hybel på Fjellstrand.

Paradisbukta, Fjellstrand

Fjellstrandstranda byr på både brygge, flytebrygge og stupetårn med høyde tre og fem meter. Kun ti minutter gange fra busstopp, men dessverre få parkeringsmuligheter i umiddelbar nærhet. Sandstrand og områder med gressplen, fjell og svaberg. Flott for både barnefamilier og de stupeglade. Det er også tilrettelagt for grilling.

Svestad Velstrand

Ikke langt fra bussholdeplassen på Svestad finner du Svestadstranda. Her er det en liten sandstrand og stupebrett. Ellers mye svaberg å varme kroppene på. Det er tilrettelagt for barn med sandkasse. Det er gode muligheter for grilling. Og det er skifterom, dusj og toalett.

Sprogruvene

En liten spasertur i noe ulendt terreng fra Nordre Spro brygge finner man Spro-gruvene, her er det en flott badeplass. Det er muligheter for å overnatte i telt her også. Og å oppleve de gamle feltspatgruvene er en opplevelse i seg selv: dype og trolske.

Sprostranda

Midt imellom Svestad og Fagerstrand, ved Midtre Spro, finner du Sprostranda. Her er det en liten strandbit i bukta som innbyr til lek og bading.

Fagerstrand

Nesoddens største badestrand, med sandstrand på 300 meter, dette er et veldig barnevennlig område, med brygger, badeflåte og for et par år siden fikk de også vanntrampoline og klatretårn. Parkeringsplassen ligger like ved Fagerstrand brygge, og det er ca 10 minutter å gå fra bussholdeplassen på Skogheim. Området har WC og er svært barnevennlig. Her er det også en stor småbåthavn.

Det finnes altså mange attraktive badeplasser på Nesodden.