Nattseiling i måneskinn

Nattseiling Bilde 2

Mørket har senket seg over båthavna i Fagerstrand og ifølge kalenderen er det siste fredag i september. Båten MS «Tøffe», en 27 fot lang snekke, ligger til kai og er klar for nattseiling. Endelig kommer de tre siste og «Tøffe» har et mannskap på i alt fem.

Planen er å seile sørover til Drøbak, så inn Vestfjorden mellom Gråøya og Håøya og tilbake til Fagerstrand. For Kim, Daniel, Fillip og Magne Håvard er det første gang de er med på nattseiling.

Utforsker er en speiderpatrulje i RR-Nesodden for ungdomsskoletrinnet. De har forberedt seg to onsdager for dette oppdraget. Vi har gått igjennom sikkerhet på sjøen, staker og sjømerker, lanterner, kartforståelse og fyrlys. Nå i mørket er staker og sjømerker ikke lette å se, så vi må satse på papirkart og fyrlykter. Før vi fikk digitale kart var sjøfarende helt avhengig av fyrlykter for å kunne seile i mørket. Digitale kart og apper skal vi prøve å greie oss uten på denne turen.

Seilasen i gang

Da er seilasen i gang og det kribler litt i magen. «Tøffe» stikker en drøy meter ned i vannet, så her gjelder det å unngå grunt farvann. Raskt forsvinner tre av mannskapet ned i forkabinen for å spille kort, mens to av mannskapet navigerer og står til rors. Vi kjører til sydenden av Aspon og derfra ser vi de to fyrlyktene på linje (overrett) på Håøyas østside. Derfra får alle på omgang navigere og styre båten mens månen skaper et magisk lys over seilasen. Etter drøye to timer er vi tilbake i båthavna uten at vi behøvde å bruke digitale kart.

– Spennende og koselig

Når jeg spør mannskapet om hvordan de opplevde turen svarer de:

– Opplevelsen var spennende og koselig. Det å forholde seg til sektorlyset i fyrlyktene ledet oss trygt på turen. Å se på lanternene til andre båter, og utfra det skjønne om de var på møtende eller kryssende kurs i mørket, var fascinerende.

Så nattseiling er noe de anbefaler andre å prøve, mulighetene er jo absolutt til stede når vi bor på en halvøy!