Hverdagsheltene i Ploiesti, Romania

7 Roxana Og Marius

Bli kjent med Roxanna og Marius og deres arbeid blant fattige og hjemløse barn og familier i byen Ploiesti i Romania. Dette ekteparet skal Aksjon Søppelberget støtte økonomisk fra nyttår. Vi ønsker derfor at du skal bli bedre kjent med ekteparet som har et fantastisk engasjement og et stort hjerte for barn og familier.

Roxanna og Marius er to flotte mennesker som har viet sine liv for å hjelpe andre. De ønsker å hjelpe mennesker i vanskelige situasjoner, uavhengig av alder, kjønn og etnisitet. Dette gjør de gjennom ulike programmer:

  • reintegrering av mennesker som er løslatt fra forvaring
  • rersonlige utviklingskurs for barn som kommer fra de fattigste områdene i byen Ploiesti (hjelp med engelsk, IT, leksehjelp, finmotorikk osv)
  • matutdelinger på senteret, på gata og på flere hospitser.

Ekteparet er fulle av motivasjon, kreativitet, kunnskap, varme og kjærlighet! Vi har sett hvor mye hjelpen de gir betyr, dette er to ekte hverdagshelter!

Hver lørdag på senteret

I Ploiesti, 56 km nord for hovedstaden Bucuresti, har de sitt senter og utgangspunktet for sine aktiviteter. Roxanna og Marius arrangerer lunsj for hjemløse barn to ganger i uken. I tillegg til mat, får barna hjelp til det de måtte trenge når det kommer til helse og andre praktiske utfordringer, klær og ikke minst tid og omsorg.

Hver lørdag samles omlag 30 barn på senteret til Roxanna og Marius i byen Ploiesti. Her får barna delta i aktiviteter og i sang, og noen får delta i IT-kurs. Barna får ferdig påsmurt mat når de kommer til senteret. Etter lek og aktiviteter avsluttes dagen med et varmt måltid, før barna kjøres hjem. Barna kommer fra svært fattige hjem, hvor det ikke er uvanlig at mor eller far sitter i fengsel. For mange er stjeling ikke uvanlig i en kamp for å overleve. Og stjeler du, blir du tatt.

Konsekvensene er dystre, og det er ikke uvanlig at barna da må klare seg alene.

Derfor er senteret til Roxanna og Marius et fristed hvor barna kan glemme hjemmesituasjonen, bli sett, hørt og verdsatt. Her lærer de lek og samspill på en god måte, i fellesskap med andre barn som er i samme situasjon. Her får også de større barna mulighet til å lære og utvikle seg gjennom praktisk læring.

Som å se en mor

Ved vårt besøk i oktober får vi selv møte Roxanna og Marius på deres senter i Ploiesti. Kjærligheten møter oss i porten og samtidig med oss kommer også barn til senteret. Vi får være vitne til hvordan barna jubler og kaster armene om livet på Roxanna. Det er som å se en mor som omslutter sine barn og holder de i sin favn. Ingen tvil om at dette stedet betyr mye for barna. Senteret er i ferd med å fylles opp, og vi skal få være med barna gjennom dagen.

Senteret har 5-6 engasjerte frivillige som hjelper til gjennom uken – helt uten lønn. Roxanna og Marius har fått tidligpensjon og lever på den.

Startet på gata

Behovene er store og senteret er lite og trangt. Det var et stort løft og få noe fast. De startet nemlig på gata med oppsøkende arbeid med utdeling av suppe fra egen bil. Senteret har de fått leid rimelig, men de merker allerede at de har behov for flere kvadratmeter. Dette vil kunne gi økte muligheter til å utvikle hjelpeprogrammet de har tro på. Marius har et sterkt ønske om å kunne gi tenåringer et bredere tilbud gjennom utdanning i praktiske yrker som kan gi dem mulighet til å bli selvstendige.

Roxanna og Marius hjelper også fattige familier bosatt i slummen. Vi får være med og møte familiene på vår tur. Roxanna har en lang liste med dagligvarer som må handles inn først. Hun har en handleliste til 25 familier. Hun har stålkontroll på hva hver enkelt familie trenger.

Inn på «Dallas»

Vi svinger inn på området under kallenavnet «Dallas», og et par tut i bilhornet gjør at familiene forstår at hjelpen er på vei. Frem kommer unge og gamle. Mange av de unge damene bærer på nyfødte. Vi får en fin samtale, og vi får forståelse av at livet deres ikke er lett. Hjelpen som blir gitt er til stor glede for den enkelte familie.

Her har beboerne ikke tilgang på vann, og ingen vil gi dem arbeid. Byens avfall blir levebrødet deres gjennom å samle plast og glass. Dette selges til oppkjøpere som råvarer, men fortjenesten er svært liten. Disse familiene kunne trenge vår støtte og hjelp. Samarbeidet med Roxanna og Marius vil hjelpe oss med å foreta de rette prioriteringer.

Følg oss videre i Opptur og les mer om dette spennende arbeidet og arbeiderne som står bak. Takk for ditt engasjement!

Aksjon Søppelberget engasjerer seg i nytt prosjekt

I 12 år har Aksjon Søppelberget samarbeidet med Europa i Fokus (EIF) om å hjelpe romfolk, gjennom senteret Liv og Lys i Bulgaria. EIF startet arbeidet på Søppelberget allerede i år 2000. Sammen har vi gjort en stor forskjell for mange barn og familier i dette området gjennom alle disse årene. Vi har fått være med på å bygge og drive skole, gi leksehjelp, gi barna mat og dele ut mat og brensel til familiene før jul. Dette har vi kunnet være med på fordi folk på Nesodden og på andre kanter av landet har vært trofaste givere og hatt hjerte for arbeidet.

På samme måte som at alt har en start, har vi nå kommet til en avslutning av dette prosjektet. Etter en lengre prosess ble det i juni bestemt at denne høsten trapper Aksjon Søppelberget og EIF ned hjelpearbeidet i Bulgaria. Tanken vår har hele tiden vært at de skulle få hjelp til selvhjelp. Vår samarbeidspartner på Liv og Lys har et godt grunnlag i bygningsmasse m.m. for å kunne drive arbeidet videre. Hjelpearbeidet til barna vil fortsette, men antagelig noe redusert. Etter så mange år er det selvfølgelig vemodig å trekke seg ut, men vi mener det var riktig å gjøre det nå.

Aksjon Søppelberget ønskes nå inn i et av prosjektene EIF har i Romania. Vi har derfor i høst vært med dit for å få presentert prosjektet som drives av et rumensk ektepar. Det ble mange sterke inntrykk, og fattigdommen er ikke noe mindre der blant romfolket. Ekteparet har et stort hjerte for disse menneskene, både barn og voksne. Så fra januar 2023 går våre innsamlede midler til leksehjelp for to grupper barn, mat til fattige familier med svært dårlig bostandard og nødhjelp til hjemløse.

Vi ønsker og håper at du fortsatt vil støtte Aksjon Søppelberget for å gjøre en forskjell for disse menneskene som lever i fattigdom, men som er like mye verdt som du og jeg.

Aksjon Søppelberget