Møt Jyoti, vår nye barne- og ungdomsarbeider

Jyoti Dahal og Subham Bajracharya

Jyoti Dahal og mannen Subham Bajracharya kom til Norge for fire år siden, og har funnet seg godt til rette i Norge. I høst begynner Jyoti i ny jobb som barne- og ungdomsarbeider i Pinsekirken på Nesodden.

Jeg treffer Jyoti i ungdomslokalene i Pinsekirken en søndag i august etter gudstjenesten. Jyoti har med seg et imponerende stort nøkkelknippe, og finner riktig nøkkel på første forsøk. Ganske imponerende når det er tredje gang hun er i bygget. Jyoti kommer fra Nepal og har bodd på Nesodden i bare to uker.

– Jeg kommer fra Katmandu, hovedstaden i Nepal, forteller hun og smiler.

Kontrasten til Nesodden er stor fra storbyen med 2,9 millioner innbyggere. Jyoti forteller at det er mange som flytter inn til byen for å studere og jobbe, så Katmandu er en tett befolket by.

Fra Nepal til Norge

Så hvorfor flyttet ekteparet helt fra Nepal og til Norge?

– Mannen min ønsket å studere i utlandet, forteller Jyoti. – Da vi søkte for å finne et aktuelt land, fant vi Norge. Norge har gratis utdanning, så vi trenger ikke å betale for det.

Subham flyttet til Norge først og begynte på studier ved Universitetet i Agder i Kristiansand. Der fullførte han en mastergrad i International Business. Ikke mange månedene etter at mannen flyttet til Norge flyttet Jyoti etter.

– De første seks månedene etter at jeg flyttet til Norge reiste jeg mye. Jeg reiste til Spania og Vietnam blant annet, forteller Jyoti, og fortsetter: – Fra høsten 2018 begynte jeg å studere på Høgskolen for Ledelse og Teologi. Jeg tok en bachelor i ledelse og teologi.

Fra Nepal hadde hun også en bachelor i journalistikk og engelsk. Jyoti og mannen visste ikke så mye om Norge før de bestemte seg for å flytte hit, men de hadde hørt om det spesielle lyset og mørket i Norge.

– Vi hadde hørt om nordlys, og at det var sol hele dagen noen ganger, og andre ganger natt hele dagen, forteller hun.

Speiderleir

Jyoti ser frem til å begynne i jobben som barne- og ungdomsarbeider i Pinsekirken. Midt i august har hun ikke kommet helt i gang med arbeidsoppgavene enda.

– Foreløpig er det planleggingstid og tid til å bli kjent med de som går i kirka, forteller hun. – Jeg har hovedansvar for søndagsskolen og ungdomskveldene på fredager. Jeg skal også være leder for speidergruppa.

I sommer fikk Jyoti en forsmak på hvordan det er å være speiderleder. Hun og Subham var med som ledere på Royal Rangers’ nordiske leir i Sverige i én uke. Jyoti har erfaring fra å jobbe med barn og unge fra før.

– Jeg var leder i kirken min i Nepal også, jeg var søndagsskoleleder og ungdomsleder.

Hun synes det er spennende å se hvordan barne- og ungdomsarbeidet er i de to ulike landene. Hva som er likt og hva som er forskjellig.

Travle dager

I tillegg til jobben i Pinsekirken studerer Jyoti fortsatt.

– Jeg er på andre året i mastergraden nå, forteller hun. – Det er en master i religion og mangfold på Universitet i Oslo.

I tillegg til religionsstudier tar hun også norsk på universitetet, det er gratis når man studerer der.

Tidligere har Jyoti også tatt norskundervisning på Folkeuniversitetet og lært seg en del hjemme på egen hånd: – Språk er viktig! sier den engasjerte damen.

Som en landsby i Nepal

– Er det store forskjeller mellom Norge og Nepal?

– Ja, det er det! sier Jyoti og ler. – For eksempel antall mennesker som bor her, fortsetter hun med et smil.

– Det var den første forskjellen jeg merket når jeg flyttet til Kristiansand. Det var helt annerledes enn Katmandu! Det var færre mennesker, og en mindre by. Jeg likte det veldig godt, at det var så rolig. Det var litt som landsbyene i Nepal hvor det også er færre mennesker og veldig vakker natur, sier hun og fortsetter: – Vi likte Kristiansand veldig godt, og det er den byen vi liker best i Norge, sier Jyoti med et smil, før hun raskt fortsetter: – Men vi liker Nesodden også! Her er det også rolig, fin natur og nærhet til sjøen.

Mange festivaler

En annen forskjell mellom hjemlandet til Jyoti og Norge er maten. I Nepal spiser de mye ris, linsesuppe, kjøtt og grønnsaker. Mannen til Jyoti er kokk, så han lager mye nepalsk mat hjemme. Det er også mye krydder i maten de lager.

– Vi får tak i nesten alt vi trenger her i Norge, for eksempel i butikkene på Grønland, forteller Jyoti. Te brukes mye i Nepal. Det er mer populært enn kaffe. I Nepal har de også mange festivaler i løpet av året. De har mer enn 50 festivaler, og Dashain og Tihar er to av de største feiringene. Festivalene er blant annet feiringer av guder i hinduismen og blir feiret med farger, lystenning, god mat og prosesjoner.

Fra hindu til kristen

I Nepal er det hinduismen som er den største religionen, rundt 80 prosent av befolkningen er hinduer. Det er også rundt 10 prosent buddhister og 1,4 prosent kristne. Jyotis familie var opprinnelig hinduer, men da Jyoti var rundt ni år skjedde det noe som gjorde at hun og hennes nærmeste familie ble kristne.

– Tanten min var veldig syk og hadde kreft i halsen, forteller Jyoti og fortsetter: – Hun var veldig dårlig og hadde prøvd alt av naturmedisin og annen behandling i Nepal. Hun dro også til India for å få behandling der. Vi har åpne grenser til India, og der er det litt bedre behandling. Ingen ting hjalp henne. En av vennene hennes spurte om hun ville bli med til kirken, og hun ble med. Alle i kirken ba for henne og hun ble bedre og bedre for hver dag, og så ble hun helt frisk! Hun inspirerte oss også til å gå til kirken, forteller Jyoti.

Dette ble starten på noe nytt for familien. Familien til Jyoti var i samme kaste som prestene i kastesystemet. Det er den høyeste av kastene. De visste ingenting om kristendom fra før.

– Vår familie var veldig tett knyttet til hinduismen, vi gikk ofte i tempelet og priste Gud. Kristendom var helt nytt for oss, sier hun.

Det var vanskelig for familien å konvertere til kristendommen, og de fikk reaksjoner fra slektninger som ikke likte valget de hadde tatt.

– I Nepal har vi mange festivaler som er tett knyttet sammen med hinduismen. Religion, kultur og tradisjoner er tett knyttet sammen fordi hovedreligionen er hinduisme. Det var vanskelig å bytte religion, men vi gjorde det, avslutter hun.

Vakkert sted

Når jeg snakker med Jyoti er det fortsatt bare et par uker siden ekteparet fra Nepal flyttet til Nesodden. De har fortsatt ikke rukket å se så mye av halvøya, men de synes det virker som et fint sted å bo.

– Nesodden er et veldig vakkert sted med mye vann og natur, som vi elsker! sier Jyoti med en liten latter.

I sommer var Jyoti og Subham hjemme i Nepal for første gang på fire år. Det var hyggelig å se familie og venner igjen, og nå er de klare for første høst på Nesodden!

Fakta om Nepal

  • Statsform: republikk
  • Innbyggertall: 30,3 mill
  • Språk: nepali
  • Hovedstad: Katmandu
  • Høyeste fjell: Mount Everest
  • Naboland: India og Kina

Kilde: snl.no/Nepal