Fagerstrand – en perle i Oslofjorden

Fagerstrand

Det er ikke rart at Fagerstrand badestrand ble kåret til Nesoddens beste badeplass sommeren 2021. Det var Amtas lesere som gjennom en spørreundersøkelse gjorde stranda til en klar vinner. Her opplever en det nesten som å komme til Syden, og det er vel nettopp den følelsen mange ønsker seg.

Vi besøker stranda i slutten av mai og blir møtt av små hauger av busker og kratt som nylig er blitt klipt og rensket opp. Stranda ligger nyraket og plenen er nyklipt. Fagerstrand vel vet betydningen av å ha en ren og ryddig strand, og frivillige har lagt ned mange timer for å gjøre stranda klar for sommeren.

Når varmen kommer for fullt må alt være klart. Da kan du oppleve nyklipte grønne plener, deilig sand, spisebenker, solstoler og parasoller for utlån. For her er mulighetene mange. Du kan velge om du vil ligge på svaberg eller på gressplen, sitte på benk eller ligge i strandstol. Kanskje finner du den mest sydlandske stemningen helt nede ved vannkanten i den deilige sanden. På den gamle stranda, som nå er oppgradert, har barna en egen lekeplass med vannsklier og sandbøtter. Så her kan du la barna leke, mens du nyter den deilige sola. I skrivende stund er det samtaler om drift av kiosken, og vi håper gode avtaler blir gjort før sommerferien.

I vannet finnes det flytende trampoline og vannsklier, alt kjøpt inn av Fagerstrand vel som sørger for utsetting og opptak med kranbil. Næringslivet på Nesodden er med og gir sin støtte. Vi takker for det! Snart vil stranda fylles til St. Hans-feiring, og etter to år med pandemi kan vi endelig feire i felleskap; barn, unge og voksne.

Ungdommen trives

På fjellhylla sørøst på stranda holder ungdommen til i et godt miljø. Litt musikk og noen fete sommerdager er det som skal til for å coole ned etter et langt og spesielt skoleår. At stranda fyller behov i alle aldersgrupper skaper et godt blandet miljø. Det gjør godt etter noen vanskelige år med pandemi.

Vannleker for store og små

Vannaktivitetene er et modulsystem som kan utbygges. I dag er klatretårnet, sklia og trampolinen veldig populære aktiviteter for unge i alle aldre. Men det finnes flere aktiviteter: Ved stien ned til stranda ligger det en sandvolleybane. Banen ble mye brukt tidligere, men dessverre skapte dette også en del støy ut i de sene nattetimer. Noe som medførte at banen ble stengt. Styret er godt i gang med å finne en ny plassering for sandvolleybanen, og håper at kommunen til slutt gir sin godkjenning. Flyttes sandvolleybanen finnes det en åpning for å anlegge roligere aktiviteter. Tidligere var det tennisbane her, men også pentanque-bane har kommet som et framtidig ønske.

Den mobile badstua tilbake

Badstu er blitt et meget populært tilbud.

– Vi er evig takknemlige for samarbeidet med Nesodden Folkebadstu og Sparebankstiftelsen som gir oss denne muligheten, sier vel-leder Ståle Smith.

I januar var badstua plassert på Fagerstrand for første gang og i juni og juli kommer den tilbake. Den mobile badstua er blitt veldig ettertraktet. Det å starte morgenen på stranda med et morgenbad etterfulgt av badstu, en kopp kaffe, blikkstille vann og med solen rett over tretoppene, gir et fantastisk endorfin-rush som bare må oppleves. Booking legges ut på Facebook siden til Nesodden Folkebadstu. Om styret får det som de vil, kan en permanent flytende badstu-løsning komme som et permanent tilbud senere.

Fagerstrand brygge

Skippy, restauranten på Fagerstrand brygge, ble til manges fortvilelse stengt i fjor. Nå er restauranten under ombygging, og Sam Pierre Mendy har planene klare for restauranten som har fått nytt navn: «Skipper».

Skipper skal bli en fiskerestaurant som serverer topp kvalitet.

– Det vil også komme andre mattilbud, forteller Sam. Han har et ønske om at restauranten skal bli et godt samlingspunkt der alle folk trives i lag.

Båtavganger fra Fagerstrand

Hvorfor ikke ta en hurtigbåttur til idylliske Son, Håøya, Oscarsborg eller inn til Oslo? Båten går hver dag, om enn ikke alltid til Son. Lørdager og søndager i perioden 6. juni til 28. august går den til Son. Her er et hett reisetips: Ta båt fra Aker Brygge til Son, rute B21. Båten går innom mange steder, og du kan gå på i Oslo eller på stoppestedene utover Nesoddlandet. Kl 11:00 kommer båten til Fagerstrand og tar deg til Son på én time. I Son har du fem timer på deg før retur kl 17:10. Båten legger så til kai på Fagerstrand kl 18:05.

I Son er det flere ting å gjøre, men er du kulturinteressert skal det nevnes at i juni 2013 ble Son innlemmet i Riksantikvarens register over historiske byområder av nasjonal interesse. Sentrum i Son regnes nå blant Norges viktigste historiske byområder. Ta en avslappende båttur i sommer, da vel!

Badevann kontrolleres

Fagerstrandbekken har tidligere vært en problembekk som har dratt med seg møkkete vann ut til badeplassen på Fagerstrand. Det har skjedd at kommunen har måttet stenge badeplassen etter for høye verdier av E.coli-bakterier. I kontakt med vanningeniør Niclas Wigforss i Nesodden kommune vil det fra uke 23 bli tatt prøver hver14. dag til om med uke 35. Informasjon om badevannskvaliteten vil bli lagt ut på kommunens hjemmeside.

Stranda har også offentlige toaletter. Med trygghet for at vannet kontrolleres jevnlig kan vi trygt nyte vann og strand i sommer.

Vel-styre

Bak denne suksessen sitter et velfungerende vel-styre. Et styre som vet å sette fokus på barn og unge, samt å være med på å skape de gode samlingsplassene. Leder Ståle Smith understreker at den positive støtten fra næringslivet har gjort vel-arbeidet enklere.

– Vi har fått firmaer til å sponse parasoller mot at de har sitt eget reklametrykk på dem. Vi har også fått penger til 10 strandstoler, forteller Ståle Smith. – Næringslivet har spyttet inn mange kroner til oppgradering av stranda.

Nå håper Smith at kommunen skal se positivt på de videre planene for stranda. Han ønsker alle velkommen til Fagerstrand, og kan røpe at de har flere spennende planer på gang. Nå blir det opp til oss brukere å ta vare på utstyret og holde stranda ren og ryddig.

Ha en riktig god sommer, og velkommen til Fagerstrand!