Å beskytte det forsvarsløse og heie på det gode

Vi i redaksjonen for Opptur gleder oss over det vi i 15 år har fått mulighet til å fokusere på, det byggende og positive som skjer på Nesodden. Det å portrettere mennesker som har gitt litt ekstra inn i fellesskaper, gir mening.

Når Aksjon Søppelberget setter fokus på et folk som midt i Europa har det spesielt vanskelig, heier Opptur på dette viktige arbeidet med spalteplass. Det spesielle med det humanitære arbeidet som drives i Bulgaria, er at det støttes av lokalbefolkningen i Nesodden og Frogn. Det er mye mer enn et arbeid i regi av Pinsekirken.

Det er kun én som har vært med i Opptur-redaksjonen i 15 år. Han har preget bladet mer enn de fleste, selv om han ikke har skrevet et eneste stykke. Sveinung Berntsen – som med sin kreativitet får det vi andre leverer til å fremstå på en måte som gjør oss stolte over sluttproduktet. Det oppleves trygt at Sveinung har ansvar for layout i Opptur. Han gir seg på topp og vi takker Sveinung for alle dugnadstimene som er brukt for å få frem alt det som er bra i lokalsamfunnet!

Våren er nettopp ferdig, og den fasinerer meg veldig.

Denne våren har for meg vært spesiell. Jeg er blitt morfar til en liten gutt, noe som er utrolig spennende. Det å holde en så liten gutt er både fint og samtidig litt skummelt. Det gjelder å gjøre alt helt riktig, slik at jeg ikke skader ham på noen måte. Et lite barn kan virke skjørt, men når jeg tenker på at barnet har kommet seg igjennom en fødsel, så tåler nok barnet mer enn det ser ut som.

Vi bor ved et tjern med en liten torv-øy et stykke utpå. På øya har en gås ligget på reir. Hannen var stadig i nærheten for å passe på. Vi var spente på om det ble noen gåsunger eller om måren ville ta eggene. Plutselig en dag kommer det vi så spente ventet på, over plenen vår. Gåsemor først så fem gåsunger på rekke og rad og gåsefar passer på bakerst. Et vakkert og rørende syn, gåsa vet å beskytte barna mot farer som kan true.

I dyrenes verden er det mange farer. Noen er gress-etere, og andre spiser gress-etere. Blant fugler, fisk og pattedyr er det noen av dem som er rovfugler, rovfisker og rovdyr. Naturen har en bærekraftig balanse i alt dette som er utrolig sammensatt. De er jo faktisk født slik de er.

Men hvordan er det med oss mennesker? Vi er født med mulighet til å velge.

En kjent gospelsanger fortalte: – Da jeg var gutt, sa min bestefar til meg: «Det finnes to forskjellige mennesketyper i verden, the takers and the givers».

Vil vi være den som tar eller den som gir? Jeg tror vi er født med en sterk indre kraft som ønsker å beskytte det forsvarsløse og skape fred og rettferdighet for alle. Så vil vi oppleve at vi ikke alltid strekker til. Men det viktigste er hva vi ønsker å være, og at vi er med på å heie på det gode.

Opptur ønsker deg en god sommer – sammen med mange gode mennesker!

Med vennlig hilsen,
Alf Edvard Berggren
redaktør