Vi ønsker å doble hjelpen i Fakulteta

En kald vind blåser gjennom Fakulteta. Kong Vinter har lagt et hvitt teppe over byen, og fra de små enkle skurene stiger det svart røyk opp fra taket. De enkle ovnene forsøker å holde husene varme.

Trekkfulle og dårlig isolerte hus gjør det til en fulltidsjobb å holde liv i varmekilden. Plankerester, plast, gummi og alt som er brennbart er svært ettertraktet. Om dagen må alle gjøre sitt for å samle noe brennbart slik at neste natt og dag skal holde dem varme. Ingen her har råd til å kjøpe ved, og kampen om å finne noe brennbart er stor. For de fleste er vedovnen også husets kokeplate, og uten ved er det heller ikke mulig å varme vann eller lage mat.

For barna er snøen kjærkommen, og lek og snøballkasting får de også tid til. Barna gledes over det hvite teppe, som legger et lokk over all forurensing og søppel i gatene. Kanskje kan de få glemme problemer, pandemi – og rett og slett bare få være lekende barn for en stund.

Omorganisering

Aksjon Søppelberget har gjennom pandemien tilrettelagt så godt vi har kunnet med de midler vi har. En omorganisering av driften var nødvendig da skole og matsal ble stengt. Barna fikk verken skoletilbud eller samles på senteret. For mange familier har skolemat vært et livsviktig bidrag for å holde familier med null inntekt i live.

For oss er det ubegripelig hvordan det må være for en mor å fortelle sine barn at de ikke kan få mat i dag. Hvor hjerteskjærende det må være å høre barnas gråt, når magen er sulten og man har ingenting å gi. Dette kjenner jeg griper meg i skrivende stund, og ingen ønsker er større enn nettopp å kunne hjelpe.

Da vi forsto det akutte behovet for de fattige familiene, satte de ansatte på sentret i gang med å lage store kjeler med suppe og gryteretter. Og med ordningen «Take Away» har familiene kunnet komme til senteret med egne kjeler og få fylt opp disse med varm middag.

Ingen ting umulig

Til jul satte Europa i Fokus seg høye mål om å samle inn en kvart million kroner til mat til familier på Søppelberget, og endte opp med en innsamlingssum på 302.810 kroner. Aksjon Søppelberget hadde en lokal innsamling der overskuddet etter julemarkedet ble tillagt. Til sammen fikk 630 familier en annerledes julehøytid grunnet din og min omtanke for de svakeste i samfunnet. Stolte kan vi alle være for hjelpen og den enorme gleden dette var med å spre.

Dette er bilen.

Aksjon «Bil til matutdeling»

Formålet med bilen er å kunne kjøre ut mat til familier som bor utenfor gangavstand, eller som er syke eller handicappet. Det vil også lette innkjøp av større mengde mat.

Innsamlingsaksjonen for bilen ble gjennomført på Bidra.no over en periode på fem uker. I skrivende stund er det fortsatt noen dager igjen av innsamlingen og vi håper og tror at vi skal komme i mål på 27.000 kroner som det koster å kjøpe den aktuelle bilen. Uansett ønsker vi å prioritere dette, nå som vi vet hvilken nytte denne bilen vil få for mange. Om vi ikke kommer i mål vil vi gjøre hva vi kan snarest. For å kunne hjelpe nye 60 familier, må også matbudsjettet økes.

Vi vet at det er flere der ute som mener at arbeidet er viktig, og som sikkert kunne tenke seg å være med å støtte med et selvvalgt månedlig beløp.

Vi har tro på at flere kan bli faste givere. Det handler om å bli berørt i hjertet!

Snøen blir ikke liggende lenge av gangen – den snøen smelter fort av de uisolerte husene.
Snøen blir ikke liggende lenge av gangen – den snøen smelter fort av de uisolerte husene.

Kongen og Dronningen

Å bli berørt i hjertet var det nok flere av oss som ble da NRK i februar sendte en dokumentar om kongeparets statsbesøk i perioden 1999-2005. I forbindelse med statsbesøk til Romania i 1999 ble kongeparet invitert av leder for Europa i Fokus, Frantz Johansen, til å besøke deres arbeid. Romanias myndigheter så ingen grunn til å vise det norske kongeparet Romanias skyggeside, men Kongen insisterte på å opprettholde invitasjonen fra Frantz.

Kongeparet besøkte ett av barnehjemmene som Frantz og kone Berit hadde etablert for å hjelpe de foreldreløse barna. Mange var hentet opp fra kloakkrørene i Bucuresti, og dette gjorde et sterkt inntrykk på kongeparet. Barna søkte ly i kloakkrørene under byen for å holde varmen, og lå sammenkrøpet blant avføring og dyr i kloakken, sniffet lim og spiste skitne matrester. Et hjerteskjærende syn som fikk ekteparet Berit og Frantz Johansen til å se at det måtte gjøres noe. Senere har ekteparet fått Kongens fortjenestemedalje for deres innsats. Europa i Fokus har hjulpet mange barn, rusmisbrukere og familier – og er fortsatt til stor hjelp i mange land.

Du er viktig

Det handler om å stå opp og ta ansvar. Gjøre det hjertet leder deg til! Personlig tror jeg alle ville handlet annerledes om man hadde fått et personlig møte med fattigdommen og nøden. Noen skoleklasser og konfirmanter fra Nesodden har opplevd nettopp dette gjennom organiserte turer til Søppelberget. For disse har opplevelsene garantert satt spor.

Vi kan ikke hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen!

Vær og temperatur veksler raskt om vinteren og nettene er ofte svært kalde.
Vær og temperatur veksler raskt om vinteren og nettene er ofte svært kalde.