Hvem er …

«Hei, fetter’n!» Egil kommer mot meg med et stort smil. Og en stor bamseklem gjør at jeg kjenner meg verdsatt og elsket. Hjertevarmen og gleden er sterk og ekte.

Min fetter har et kromosom mer enn de fleste. Hans barnlige sprudlende glede, og noen triste stunder, er slik han er. «Du, er det bra med …?» «Jeg ber til Jesus for …» Å vise omsorg for dem som er syke, og det å kunne glede seg over dem som har det godt; det er typisk for Egil, ekte og levende til stede.

Egil Berggren i sitt 50-årslag.
Egil Berggren i sitt 50-årslag.

Er jeg så trygg i meg selv at jeg tør være ærlig og ekte, og kanskje litt motstrøms, sånn i hverdagen? Da jeg var tenåring var det veldig viktig å være på høyde med mine jevnaldrende. Var det noe jeg burde ha skjønt, men ikke forsto, så spurte jeg ikke. Det ville jo avsløre min uvitenhet, og det var jo ikke greit. Samtidig var jeg opptatt av ekte ærlighet. Ønske om å finne en å dele livet sammen med var noe som også naturlig opptok meg.

Det perfekte og vellykkede

Media og trender har alltid fokusert på det perfekte og vellykkede menneske. Og mange får et inntrykk av at ser du bra ut og gjør du de rette tingene, da får du velge på øverste hylle. Men det gode er jo at nesten alle finner noen å dele livet sammen med, og det har slett ikke noe å si om hvor vellykket man er utad. Jeg ønsket å få en å dele livet med, en som elsket meg for den jeg var.

Ser jeg dem rundt meg, hvordan de egentlig er og opplever livet, eller ser jeg bare fasaden? Der er det nok et potensial for forbedring. En jeg kjenner sa: «Noe av det beste med livet er de gode samtalene.» Dette er en stadig tilbakevendende og utfordrende setning for meg.

Verdens mest omdiskuterte mann

Han gikk sin egen vei, var motstrøms, ble både hatet og elsket. Og hva var hans egentlige agenda? Dette var det uenighet om. Motstanderne var forholdsvis enige, men tilhengerne var mere usikre. Ville han bedre menneskers levekår? Var han fra Gud? Dette engasjerte slik at demonstrasjoner og opptøyer preget byen. Til slutt hang myndighetene en plakat på korset: «INRI: Jesus fra Nasaret, jødenes konge». Men var det helt korrekt? Selv i dag er det stor uenighet om hvem han var – og hvem han er?

Utenfor graven sto Maria knust og oppløst i tårer. Andre av hans venner samlet seg bak stengte dører. Hans første hilsen var: «Kvinne, hvorfor gråter du?» og «Fred være med dere!»

Ønsker du å lese mer om dette tema, har du muligheten litt lengre bak i dette nummer av Opptur. Asle Mathisen, pastor i Misjonskirken, skriver om den store kristne høytiden som nærmer seg.

Redaksjonen i Opptur ønsker deg en riktig god påske!

Vennlig hilsen
Alf Edvard Berggren
redaktør