17. mai-feiring i koronatider

Ordfører Truls Wikholm og Fjellstrands 17. mai-general Silje Katinka Jansen foran foran Fjellstrand skole.

Allerede da Norge ble «stengt» 12. mars begynte noen å stille spørsmål rundt årets 17. mai-feiring. Skulle også selveste nasjonaldagen avlyses?

Dagen der vi tar frem bunad og flagg, gleder oss over barnetog og korpsmusikk og hilser naboer og bekjente med et allment «Gratulerer med dagen!» Dagen der vi blir minnet om viktige ord som «frihet», «selvstendighet», «uavhengighet» og «grunnlov». Dagen jeg tror de fleste ser frem til, som alle har et forhold til og som på en eller annen måte er med å definere oss som folk og nasjon. Dagen der skolebarn siden 1869 har gått i barnetog og kongefamilien siden 1906 har vinket fra slottsbalkongen.

Da det ble klart at 17. mai ikke kunne feires som tidligere grunnet koronapandemien har det over hele Norge vært lagt mye arbeid i å finne alternative måter å feire grunnlovsdagen på. På Nesodden kunne flaggheising, korpsmusikk, sang og taler følges via KommuneTV, og det var et fyldig program fra de ulike skolene, Skoklefall kirke, Sunnaas sykehus og Nesoddtunet. I tillegg var det ulike private arrangement rundt omkring.

I vår bortgjemte gate på Oksval var det ikke mindre enn to «familietog» med sang, musikk og hurrarop i løpet av ettermiddagen. Til og med på sjøen var det «tog» denne 17. mai!

Jeg tror de har rett alle de som sier at 17. mai 2020 aldri vil bli glemt.