Sang, suppe og smil på Nesoddtunet

5 20230509 105531

En solrik maidag tar jeg turen til Nesoddtunet for å møte Lucie Bubnova som jobber som aktivitets- og frivillighetskoordinator på sykehjemmet.

Den blide og imøtekommende damen fra Praha i Tsjekkia har bodd i Norge i 13 år, og har jobbet på Nesoddtunet i ett og et halvt år. Først var stillingen hennes en prosjektstilling, men i mars ble den gjort om til en fast stilling. Lucie har en variert arbeidsbakgrunn, og mye å bidra med inn i jobben. Før hun kom til Norge jobbet hun med salg og markedsføring, og i Norge har hun jobbet på skimuseet i Holmenkollen, både som ansatt og som driftskoordinator. Hun forteller at det er flere likhetstrekk mellom de to jobbene i Norge:

– Man kan planlegge dagen, men det blir aldri som man planlegger. Man må være fleksibel, sier hun med et smil.

Suppetorsdag

Det er mye spennende som skjer på Nesoddtunet, både aktiviteter, konserter og arrangement.

– Det er en del frivillighet her på huset, forteller Lucie. – Men det krever en del oppfølging. Man må gjøre avtaler med avdelingene, og kommunisere med dem som skal komme. Lucie blir et knutepunkt for å organisere og spre informasjon til de ni avdelingene på huset. Hun har et mål om å få flere aktører inn og også å ha egne aktiviteter.

Annenhver torsdag arrangerer Nesoddtunet i samarbeid med frivillige ”suppetorsdag” i kantina. De frivillige går under navnet “suppegjengen” og er med å servere god suppe og lage god stemning! Ett av målene med arrangementet er at beboerne kan spise lunsj et annet sted enn på avdelingen én gang i uka, og å skape en lavterskel kaféopplevelse. Pårørende er også velkomne – og resten av Nesoddens befolkning.

– Det som er veldig morsomt når det har gått over tid, er at de samme kafégjestene kommer tilbake, forteller Lucie. – Vi har fått stamgjester som kjenner hverandre og venter på hverandre her, og beboerne venter på dem som kommer utenfra for å spise sammen. Det har blitt en levende, hyggelig gjeng som kommer!

Sangkor

Et av de nylig oppstartede tilbudene er sangkoret som har øvd sammen siden februar. De øver annen hver uke. Koret er åpent for beboere, frivillige, pårørende og ansatte. Mellom 25 og 30 deltakere kommer hver gang. Det er frivillige som står for den musikalske ledelsen, mens Lucie tar seg av det organisatoriske. Målet er å ha en konsert på sommerfesten i juni. Da skal også en jazzsangerinne som synger i koret, synge solo. I tillegg til sangkor er det også mulig å få med seg flere musikalske opplevelser. Det er stadig konserter på huset, og Akershus musikkråd organiserer sammen med Nesoddtunets venner musikalske opplevelser. I samarbeid med Røde Kors er det også ei 18 år gammel jente som spiller piano to ganger i måneden og en del besøksvenner, to av dem kommer med hund.

Kunst på rommene

I tillegg til musikk er kunst noe mange liker, og Nesoddtunet har hatt et samarbeid med en kunstformidler i Nesoddparken som har tatt med seg siste utstilling fra Nesoddparken til sykehjemmet.

– Vi har mange aktiviteter som skjer i kantina, men det er ikke alle som har lyst til å forlate avdelingen. Og det er noen som ikke kan forlate rommet sitt i det hele tatt, forteller Lucie. – Det som var helt fantastisk med kunstprosjektet med Hilde var at vi hadde maleriene på vegger med hjul så vi kunne trille det helt inn på rommene.

– Det er fantastisk å se hva musikk og kunst gjør med folk! sier Lucie engasjert. – Vi har mange her med demens som kan ha problemer med å uttrykke seg, og så ser du at de plutselig reagerer helt spontant på kunsten. Vi fikk mange interessante samtaler!

Lappeteppe

Et av de større prosjektene Lucie har organisert på Nesoddtunet, er å lage et stort lappeteppe, som nå pryder veggen i kantina.

– Det var et ganske stort prosjekt, og veldig gøy! forteller Lucie engasjert, og fortsetter: – Vi begynte i fjor vår og alle lappene er laget på de forskjellige avdelingene av beboere og ansatte. Noen laget flere og noen ønsket ikke å være med. Det er derfor det er så variert, for folk valgte selv hva de ville ha på sin lapp.

Lappeteppet inneholder både sommerfugler, fugler, blomster, danskebåten og tivoli. Det er stor variasjon i både motiv og farger. Da teppet var ferdig, ble det arrangert konkurranse hvor alle som var innom kunne være med å stemme, og tre vinnere ble kåret på sommerfesten i fjor.

Teppet revnet dessverre senere den sommeren og noen avdelinger tok med seg lappene til sine avdelinger som et minne. Flere lagde nye lapper, og så sydde Lucie det sammen igjen.

– Det ble et arbeid i fellesskap på tvers av huset hvor ansatte, beboere og pårørende ble involvert. Det ble et stort prosjekt og det var veldig gøy! forteller Lucie entusiastisk. – Det var fint med et prosjekt som gikk over tid hvor man kan glede seg til fra uke til uke.

Snekkerverksted

Et annet nytt initiativ er snekkerverkstedet. Sidsel fra Nesoddtunets venner har sammen med mannen sin malt det nye snekkerverkstedet og innredet det med høvelbenk, redskaper og pynt fra gamledager. Det var Kristin, ansatt på avdeling A2, som kom med forslaget. Sammen med Lucie har de mange spennende planer for rommet: Å bygge fuglekasser, blomsterkasser og å reparere et jordbærtårn er noe av det som står på programmet. Lucie forteller at ingen av dem er veldig gode på snekring, men at de håper å få med seg en snekkerkyndig frivillig som kan være med å hjelpe til.

– Vi har mange aktiviteter som særlig treffer damene. Damer er mye flinkere til å samles, spise kjeks og prate, forteller hun. – Målet er å snekre, samtidig som det er en møteplass hvor menn kan sitte og snakke mens de holder på med noe. Da har de et felles prosjekt.

Lucie understreker at det er åpent for alle selv om målgruppen er menn.

Å gjøre en forskjell

Etter å ha pratet med Lucie en stund er det lett å se at hun brenner for jobben sin, og at hun har et sterkt engasjement for at beboerne på Nesoddtunet skal få en fin og innholdsrik hverdag.

– Hva liker du best ved jobben?

– Det er det vanskelig å svare på, for det er så mye! Jeg liker veldig godt at det er variert. Jeg får mye frihet til å sette i gang forskjellige aktiviteter. Det er fantastisk at jeg får muligheten til å prøve meg litt frem på hva som fungerer, forteller hun og fortsetter:

– Så er det selvfølgelig det at man ser at det gjør en forskjell. At det er en som aldri har vært med på suppetorsdag og du får han/hun med ned, og du ser hva det gjør med den personen. Nå ble jeg litt rørt! smiler Lucie. – Det er helt fantastisk å se hvordan det gjør en forskjell: At en person får oppmerksomhet og får gjøre det en liker og synes er gøy, får være en del av noe.

I samarbeid med Helse- og oppvekstfagelevene på Nesodden videregående skole har de håndverksaktiviteter, samtalegrupper eller quiz hver uke. Vårpynten, som ble laget da Sunnhagen barnehage var på besøk, henger til pynt fra vinduet i kantina. Nå går det mot sommer og flere av aktivitetene tar en pause, før de starter opp igjen til høsten. Skal vi tro Lucie kan det være godt med litt pause fra aktiviteter også:

– Jeg fikk spørsmål i fjor: Når får vi ferie? forteller Lucie og ler. – Folk vil være med på aktivitetene, men det er litt slitsomt samtidig. Så sommeren blir en tid til å slappe av, rusle litt ute og nyte en kaffe og kjeks i sola med utsikt over fjorden.