Vel møtt hos Møteplassen gjenbruk & kafé

Møteplassen Brukte & Kafé

En lørdag formiddag tar jeg med meg mann og barn og drar til «Møteplassen gjenbruk og kafé» på Alværn. I underetasjen til Misjonskirken, med egen inngang på nordsiden av bygget, finnes nemlig en skatt av en bruktbutikk! Det var litt tilfeldig at jeg selv fikk greie på dette, derfor synes jeg både egen familie, og resten av Nesoddens befolkning, bør få et lite innsyn!

Jeg har avtalt en prat med leder for Møteplassen, Lisbeth Lerum. Hun forteller at de har holdt på i mer enn to år.

– Tidligere var det barnehage i disse lokalene, men da barnehagen ble avviklet, fikk vi begynne arbeidet med å forme Møteplassen gjenbruk og kafé.

Lisbeth forteller at Misjonskirken i mange år har hatt loppemarked, men at det også har vært noen drømmer om å åpne en bruktbutikk. Ønsket var å kunne kombinere gjenbruk og bistand med å skape et trivelig miljø for nærområdet og resten av Nesodden.

– Er man ny på bygda, blir man fort kjent med nye mennesker her på Møteplassen, smiler Lisbeth.

Gratis kaffe og vafler

Unni Smith, som har ansvar for kafeen som tilbyr gratis kaffe, saft og vafler, understreker behovet for lokale møteplasser:

– Det er ingen naturlige møtesteder på Bjørnemyr der folk kan komme og prate.

Noen av de som sitter og koser seg i kaféen denne lørdagen overhører samtalen vår og nikker anerkjennende:

– Det er absolutt behov for flere samlingsplasser på Nesodden!

Særlig berømmer de at Møteplassen tilbyr gratis vafler og kaffe:

– Det er ikke alle som kan ta seg råd til å møtes på kafé eller restaurant. Her kan man kose seg med gratis vaffel, og de som har lyst kan betale det de har mulighet for, forteller Unni.

Støtter flyktninger i Ukraina og Colombia

Møteplassen gjenbruk og kafé har åpent annenhver lørdag og torsdag. Den drives av frivillige, og Lisbeth forteller at hun har en god stab og at 10-12 mennesker er i sving hver gang. I tillegg til dagene de holder åpent går det mye tid med på å prise varer, lage utstillinger og sortere varer.

– Det er mye å gjøre, men det er et veldig givende og meningsfylt arbeid, forteller Lisbeth.

Foruten å skape en møteplass og å gjøre en innsats for miljøet, går pengene som kommer inn til nødhjelp til Ukraina og til et matprogram for barn som er internflyktninger i Colombia. Varer som ikke blir solgt blir gitt videre til Nesodden Ressurskafé eller sendt til Ukraina.

– Nå går kanskje folket i Ukraina inn i sin kaldeste vinter noen gang, mange uten vann, elektrisitet og hus, sukker Lisbeth. – Derfor jobbes det for å samle inn midler til små vedovner, aggregater, mat og vinterklær. Vi er takknemlige for alle som leverer inn klær til oss, for alle som handler hos oss og dermed er med på å støtte folk i den ytterste nød.

Stille rom

Møteplassen utvikler seg stadig. I tillegg til å være et treffsted for nye og gamle nesoddinger, og et sted der man kan levere og handle brukt, har noen av de som kommer innom ytret ønske om et stille rom. Denne høsten har derfor også kirkerommet i Misjonskirken blitt åpnet:

– Her kan man sette seg ned, tenne et lys og være i stillhet en stund, forteller Lisbeth.

Handel med gode ringvirkninger.

Da jeg kommer innom Møteplassen igjen, en snau uke senere, er det som å komme inn i et nytt lokale. Julepynt er kommet opp, røde tekstiler preger flere av bordene og rolig julemusikk skaper en lun atmosfære. Jeg er heldig å få med meg både lyslenker, noen fine julekort og litt smågaver som nok vil havne i barnas julekalender. I november og desember er det nemlig jul i butikken. Her kan man få kjøpt flotte julegaver, julepynt og dekorasjonsmaterialer. I tillegg er det et godt utvalg av klær, tekstiler, bilder og andre ting, både antikk, retro, brukt og nytt. Og med vissheten om at alt man kjøper her vil være med å glede både den som får gaven og den som får glede av pengene gaven kostet, gir det en ekstra dimensjon til julehandelen.