Opptur er 15 år

2021 2 Jubileum 5

Bjørn er en kar som lett kommer i kontakt med mennesker, og noen lurer vel på hva Bjørn har gjort siden han og familien flyttet tilbake til Fredrikstad. Vi lar Bjørn selv fortelle:

Det var den gang et par ildsjeler i menigheten som kom med tanken å starte Opptur, og vi tente på den. Vi så med en gang her en mulighet for å få formidlet budskapet på en enkel og troverdig måte. Mye av det som blir gitt ut av artikler fra kristenfronten handler dessverre ofte om det man er uenige om. Vi ønsket å gi Nesoddens befolkning et sant bilde av evangeliet.

Mange oppfatter den lokale menigheten som lukket, med sære meninger og mennesker som ønsker å vise seg som fullkomne og dømmende overfor andre. Dette «image» ønsket vi ikke at Pinsekirken skulle ha. Vi var en gruppe mennesker som ønsket å formidle det vi tror på. Vi som hører til i Pinsekirken er jo også interesserte i idrett, kultur og politikk. Vi så at vi kunne krydre bladet med forskjellige innslag fra disse samfunnsområdene.

Dette målet nådde vi. I den tiden vi bodde på Nesodden var jeg ofte ute på tur med hundene mine, i butikkene for å handle, og jeg kom i kontakt med mange Opptur-lesere som gledet seg over bladet.

Bjørn Hansen, smilende med en kaffekopp
Bjørn Hansen

Kontaktsenter i Moss

Etter at jeg sluttet som pastor på Nesodden, begynte jeg å jobbe i Evangeliesenteret. De skulle starte opp et kontaktsenter i Moss og jeg ble spurt om jeg kunne være bestyrer der. Der serverte vi middag til rusavhengige samtidig som vi delte ut matposer. Mat fikk vi fra Matsentralen. En spennende jobb.

Jeg kom i kontakt med mange mennesker der som slet, en gruppe mennesker som alltid har engasjert meg. Jeg har jo også jobbet noen år i Blå Kors, på Østråt. Fra kontaktsenteret er det flere som ønsker å komme ut av rusen, og de får tilbud om rehabilitering på et av Evangeliesenterne.

Lærer på Østerbo

Etter to år fikk jeg en ny utfordring. Det var behov for en ny lærer og leder på skolen på Evangeliesenteret Østerbo. Der har de en linje som heter «Bibel og friluft». Jeg skulle ha med meg en gruppe på 10 tidligere rusavhengige ut i naturen og undervise dem ut fra Bibelen. Vi reiste rundt i Norge, fra nord til sør, fjellturer, fisketurer, utrolig mange flotte opplevelser rundt leirbålet. Om vinteren var vi mye ute og gikk på ski. Det var en utrolig opplevelse å se hvordan disse guttene og jentene frydet seg i naturen, og den positive innvirkningen naturen hadde på dem. Jeg er jo en friluftsmann, så jeg hadde utrolig mange gode opplevelser sammen med denne gruppa.

Pandemien kom

Så kom koronaen og permitteringen. Det ble helt umulig å holde dette i gang med de retningslinjene vi måtte følge. Utrolig trist, men pandemien har jo rammet hele samfunnet vårt. Etter å ha vært permittert i litt over ett år bestemte jeg meg for å pensjonere meg.

Jeg er blitt 64 år, og har jobbet med mennesker siden jeg var 25. Nå har jeg mere tid til familien. Jeg er blitt bestefar til fem, og i og med at jeg er litt snekkerkyndig, så har jeg blitt «familievaktmester». Så har vi hytta som kona og jeg elsker å være på. Våre hunder, jakt og fiske, det er min lidenskap. Så nå har jeg faktisk ikke tid til jobb lenger!

Nå er det snart fem år siden vi flyttet fra Nesodden, og jeg må innrømme at jeg ofte tenker på de årene. Jeg trivdes der. Utrolig mange hyggelige mennesker, en flott natur og ille mange blåveis om våren! Var en tur på Nesodden for ikke så lenge siden, har jo beholdt kontakten med flere, og på denne turen måtte jeg ta meg en tur innom Mogal på Fjellstrand. Det er jo bare en opplevelse å komme inn i den butikken!

Tror på sommeren

Na er våren her selv om vi ikke merker det så godt. Her jeg sitter ved vinduet ser jeg små snøfiller falle ned fra himmelen. Men jeg tror på en flott sommer med sol og begeistring!

Pandemien har rammet oss alle, og spørsmålet er: Når vil det normalisere seg? Ikke vet jeg. Men en ting er sikkert, vi trenger hverandre mer enn noen gang. Vi synger i sangen: «Det er makt i de foldede hender». Og det tror jeg på. Men det er også makt i en åpen hånd. Vi kan være med på å skape en forandring, så la oss ta godt vare på hverandre.

Vi går mot lysere tider og jeg ønsker alle på Nesodden det beste av alt.


Ideen om å gi oss en opptur gjennom positivt stoff står seg fortsatt godt, femten år senere. I det året vi nå har vært gjennom har vi sett at også de større nyhetsformidlere har fokusert mer på gode nyheter. Erkjennelsen har vært at i en vanskelig tid trenger folk et lysglimt i hverdagen, noe som gir håp og inspirerer.

Sånn sett kan vi si at Opptur var tidlig ute. Og ikke bare fordi man trenger gode nyheter i dårlige tider. Det er alltid fint å kunne lese noe positivt om mennesker, steder og hendelser man har rundt seg. På den måten er jeg helt sikker på at Opptur har vært med på å gjøre Nesodden til et bedre sted i de 15 årene dere har bak dere. Vi i Nesodden kommune og utallige andre har fått lov til å komme ut med gode historier og fortelle om viktige og spennende hendelser. På den måten har dere også vært med på å virkeliggjøre kommunens visjon: Sammen skaper vi det gode liv!

Gratulerer masse med dagen!

Truls Wickholm
Ordfører Nesodden kommune


Jeg har stor glede av å lese Opptur når jeg får bladet hjem i postkassen. Fine artikler om folk og saker i vårt lokalmiljø, enten det er gammel historie, industri og bedrifter eller aktuelle personer. Gladsaker som er morsomt å lese!

Marius Pedersen 
Energihuset


Opptur er et blad jeg ser frem til å få i postkassen. Bladet er godt plantet i lokalsamfunnet med gode historier.

Det sosiale engasjementet knyttet til Aksjon Søppelberget har hele Nesodden lagt merke til. Initiativ til fredagsåpne kirker, et rusfritt tilbud kirkene samarbeider om, viser tydelig at Opptur og Pinsekirken lever opp til mottoet: «Sammen skaper vi det gode liv».

Gratulerer med jubileum! Ser frem til nye årganger!

Svein Hunnestad
Sokneprest i Nesodden